Lesy ČR. Jeseníky. Ilustrační foto

Lesy ČR. Jeseníky. Ilustrační foto | foto: Lesy ČR.

Státní Lesy ČR vydělaly v prvním čtvrtletí dvě miliardy Kč

  • 2
Lesy České republiky vydělaly v prvním čtvrtletí 2,08 miliardy korun hrubého. Vyplývá to z internetových stránek státního podniku, kterému patří polovina lesů v zemi. Za celý loňský rok firma vydělala rekordních 5,28 miliardy před zdaněním.

"Dosažený výsledek je z 92 procent tvořen naší hlavní činností, aniž by se snižovaly náklady či se zvyšovala těžba. Ostatní složky mají podíl naprosto zanedbatelný, prodej majetku činí jen dvě procenta a finanční hospodářské výsledky šest procent," komentoval výsledky generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.

Šéf Lesů ČR také podnik pochválil za to, že zvyšuje rekordní výsledky už třetím rokem. V miliardových plusových číslech by podle něj měla firma setrvávat i v budoucnosti. V letech před rokem 2010 měl podnik přitom zisky jen ve stovkách milionů korun, a to při obdobné kapacitě, výkonnosti a rozsahu činnosti, poznamenal podnik v tiskové zprávě.

Lesy ČR loni významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR. Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů, připomněla ČTK.