Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: ČSA

Z ČSA za rok odešla pětina lidí. Zbylé zaměstnance čeká boj o platy

  • 9
České aerolinie za rok vládnutí Miroslava Dvořáka z Letiště Praha zeštíhlely celkem o devět set lidí. Propouštění má firmě pomoci přežít těžké roky a miliardové ztráty, které zůstaly po vládnutí Jaroslava Tvrdíka a Radomíra Lašáka ve státních aerolinkách. Zaměstnance, kteří zůstali, letos čeká nové vyjednávání o platech.

První konkrétní čísla o tom, jak velké propouštění bylo, dnes zveřejnil Miroslav Dvořák, který na post prezident aerolinek nastoupil přesně před rokem. Tehdy měly aerolinky 4 600 zaměstnanců. Do konce roku jich budou mít 3 700 včetně lidí, kteří pracují pro dceřiné společnosti aerolinek. Podle Dvořáka právě teď probíhá poslední vlna propouštění, po které se už s žádnou redukcí nepočítá.

Početně nejsilnější dál zůstávají samotné ČSA, které zaměstnávají zhruba 1 800 lidí. Osm set zaměstnanců pracuje pro dceřinou firmu Czech Airlines Technics, která se zabývá údržbou letadel, tisícovka pro Czech Airlines Handling, která má na starosti odbavování cestujících a letadla. Stovku lidí má nejmladší dcera holdingu, Holidays Czech Airlines zabývající se charterovými lety.

Dvořák: Poslední měsíce jsme v zisku

Dvořák si přechod na holdingové uspořádání pochvaluje. "Handling je už v posledních měsících v zisku," tvrdí Dvořák, který vedle aerolinek šéfuje také ruzyňskému letišti. Údržba ČSA podle něj získala v posledních týdnech zakázku na servis letadel Boeing 737-800. Dceřiné firmy mají vlastní vedení, část služeb, jako například účetnictví či IT, si nakupují od holdingu za tržní ceny.

Vedení ČSA začalo už jednat s odboráři o podobě nové kolektivní smlouvy, která vyprší na konci roku. Klíčové budou především mzdy, které si zaměstnanci loni kvůli problémům firmy v některých případech snížily až na třicet procent. Dvořák nechtěl uvést, zda jdou do jednání alespoň s nějakým nárůstem platů. Vztahy mezi jeho vedením a odbory jsou ale podstatně lepší než za dob bývalého šéfa Radomíra Lašáka. "Snažím se s nimi hrát otevřenou hru, vidí do výsledků hospodaření," řekl Dvořák.

ČSA po loňské rekordní ztrátě 3,7 miliardy budou v minusu i letos, ale výrazně méně, v řádu stovek milionů korun. "Neprsím se dobrými čísly, jsme tak v první třetině. Ale na zimu máme dostatečnou rezervu peněz," řekl Dvořák. Firma by podle něj měla být zisková v roce 2012.