Walmark chce získat vyšší podíl na trhu s léky.

Walmark chce získat vyšší podíl na trhu s léky. | foto: Profimedia.cz

Walmark rozšíří výrobu léků

  • 9
Další krok za svým cílem získat alespoň desetinu trhu s léky v zemích visegrádské čtyřky učinila třinecká společnost Walmark. Od americké farmaceutické firmy Bristol-Myers Squibb převzala výrobu léků, se kterými se bude snažit prosadit jak na českém, tak na polském, slovenském a rumunském trhu.

"Jedná se o dva preskripční a tři léky volně prodejné, jeden z nich budeme dodávat nově i do Maďarska," popsala rozsah investice mluvčí Walmarku Kateřina Ondřejková.

Cenu, za kterou Walmark portfolio léků získal, nechce firma zveřejnit. Při soutěži o časově neomezené vlastnictví ochranných známek a právo na výrobu se Walmark utkal s několika mezinárodními farmaceutickými firmami. "Museli jsme splnit náročná kritéria související nejen s kvalitou výroby, ale i s distribucí, abychom toto výběrové řízení vyhráli," řekl výkonný ředitel Walmarku Petr Turoň. 

"Momentálně jsme ve fázi, kdy musíme převést vlastnictví odkoupených léků u státních regulačních orgánů v ČR, SR, Polsku a Maďarsku.  Vzhledem k náročnosti kontrolního a registračního procesu, který je pro výrobu léků běžný, předpokládáme, že celý proces bude trvat zhruba šest měsíců," popsal Turoň náročnost zápisu nových léků.

Společně s rozšiřováním nabídky léků chce Walmark zaútočit na své zákazníky i v sortimentu doplňků stravy a sportovní výživy. "Do roku 2012 se chceme stát jedním ze tří největších producentů doplňků stravy v  Evropě a do roku 2017 získat na tomto trhu pozici lídra," řekla Kateřina Ondřejková.