Těžba uhlí v OKD. Ilustrační snímek

Těžba uhlí v OKD. Ilustrační snímek | foto: NWR

Bakalova NWR prodělala dvě miliardy. Sníží platy, zvažuje prodej majetku

  • 9
Těžební společnost New World Resources, v níž má podíl miliardář Zdeněk Bakala, letos za první tři měsíce vykázala ztrátu 80 milionů eur, tedy zhruba dvě miliardy korun. Plánuje proto prodej části majetku a propouštění.

NWR chce krátkodobými opatřeními získat 100 milionů eur. Kromě plošného snížení platů počítá také s odprodáním zásob energetického uhlí v hodnotě 15 milionů eur. Firma také sníží na letošní rok plánované investice o 20 milionů eur, mimo jiné odložila investice v oblasti přípravy vybraných porubních bloků.

Rovněž zvažuje, že prodá některé své provozy. Už připravuje prodej koksárny OKK. Ta zaměstnává cca 700 lidí. Hodlá rovněž provést zátěžové testy, aby mohla vybrat jednotlivé doly, nebo sekce jednotlivých dolů, kde by mohla buď zastavit provoz, nebo je odprodat. Společnost se chystá zároveň zjednodušit strukturu své dcery OKD, kde by měla snížit stav administrativních pracovníků.

Těžaři bojují z vleklou krizí

NWR také přehodnotila své letošní výrobní cíle. Nyní plánuje vytěžit devět až deset milionů tun uhlí, původní plán pro letošní rok byl o milion tun vyšší. U výroby koksu se plány nemění.

Předseda představenstva přední těžební firmy ve střední Evropě Gareth Penny řekl, že situace na trhu s uhlím se začala zhoršovat už v roce 2011 a pokračuje i nyní. "Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let," uvedl Penny.

V prvním kvartále roku 2012 měla firma, která vlastní prostřednictvím společnosti OKD černouhelné doly na Ostravsku, čistý zisk šest milionů eur. Letošní ztráta 80,3 milionu eur je nejvyšší od uvedení společnosti na trh v roce 2008.

"Po provedení provozní analýzy zahájila společnost NWR proces divestice své koksárenské společnosti OKK," oznámila ve čtvrteční zprávě. "Rovněž provádíme zátěžové testy s cílem identifikovat jednotlivé doly nebo sekce jednotlivých dolů, které by mohly být zastaveny nebo divestovány," dodala firma.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali za první kvartál čistou ztrátu 74,6 milionu eur. Výnosy NWR v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 31 procent na 240 milionů eur, uvedla společnost v tiskové zprávě.

New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

,