Vlastník Novy vstupuje na burzu

  • 3
Vlastník televizní stanice Nova, společnost CME, se chystá vstoupit na pražskou burzu. Mediální společnost doručila žádost Burze cenných papírů Praha v pondělí. Podle burzy by se s akciemi, které na trh uvede Česká spořitelna, mohlo začít obchodovat už koncem června.

Podle České spořitelny se dá očekávat, že v prvních dnech po uvedení na trh, se zobchoduje pět až deset procent z celkového počtu akcií.

"Odhad vychází z předpokladu silného zájmu jak institucionálních, tak drobných investorů," uvedla banka a doplnila, že akcie CME by měly rozšířit systém SPAD, a to pravděpodobně hned v první den jejich obchodování.

V minulém roce burzu rozšířila realitní firma Orco a pro kapitál si přišla i farmaceutická společnost Zentiva. Stejně jako v jejich případě budou i akcie CME uvedeny jako takzvaná duální kotace, budou tedy obchodovány na více burzách současně.

V současnosti se cenné papíry CME obchodují na americkém trhu Nasdaq.

Pražská burza letos zažívá historicky největší zájem o akcie a nadále vévodí střední Evropě. Celkový objem obchodů se blíží hranici půl bilionu korun, uvedla burza. Obchodníci na překonání loňského rekordu nepotřebovali ani půl roku.

ČTĚTE TAKÉ

Češi si budou moci koupit podíl v Nově

Společnost CME bude devátou společností obchodovanou ve SPAD, investoři by však potřebovali zhruba dvojnásobek firem. Letos v zimě přišla realitní firma Orco, před rokem Zentiva, první domácí firma, která na burze získala kapitál výměnou za akcie.

ZPRÁVY Z
KAPITÁLOVÝCH TRHŮ NA
AKCIE.IDNES.CZ

CME založil roku 1994 americký podnikatel Ronald Lauder. Firma financovala rozjezd TV Nova. O její kontrolu však po pár letech přišla ve sporu s generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným. V arbitráži nad ČR Lauder získal přes deset miliard korun. - více zde

CME nyní kromě Novy kontroluje slovenskou televizi Markíza a další stanice na Ukrajině, v Chorvatsku, Slovinsku a Rumunsku.

, ,