Fannie Mae a Freddie Mac vlastní nebo zaručují téměř polovinu hypotečních úvěrů vydaných v USA.

Fannie Mae a Freddie Mac vlastní nebo zaručují téměř polovinu hypotečních úvěrů vydaných v USA. | foto: Profimedia.cz

Vláda USA přebírá ohrožené hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac

  • 28
Americká vláda se rozhodla převzít kontrolu nad hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, které se potýkají s krizí na hypotečním trhu v USA. Opatření je součástí snahy vlády o podporu trhu s bydlením, jehož útlum má negativní dopad na celou ekonomiku.

"Fannie Mae a Freddie Mac jsou tak velké a protkané do našeho finančního systému, že by kolaps některé z nich způsobil velkých chaos na finančních trzích doma i po celém světě," zdůvodnil vládní opatření ministr financí Henry Paulson.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke rozhodnutí podpořil. "Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s bydlením a podpoří stabilitu našich finančních trhů," prohlásil.

Agentury vykupují od finančních ústavů hypotéky, které pak mění na další finanční instrumenty, jež prodávají. Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány.

Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem dvanácti bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

Americký prezident George Bush koncem července podepsal návrh zákona na podporu realitního trhu v USA, který se potýká s největšími problémy od velké hospodářské krize 30. let minulého století. - čtěte USA uvolní 300 miliard na záchranu realitního trhu

,