Vláda nejprve nabídne Telecom investorům

  • 11
Při privatizaci Českého Telecomu dostanou nejprve šanci zájemci z řad strategických investorů. Vláda ale současně rozhodla, že zároveň začne připravovat i prodej 51 procent akcií telekomunikační firmy přes burzu. Sem by akcie umístila, pokud by nabídky investorů nenaplnily její očekávání.

Stát by chtěl na prodeji Telecomu vydělat od 45 do 65 miliard korun. Jako termín pro vyjednávání s investory stanovili ministři 31.březen 2005.

Ministerstvo financí prosazovalo okamžitý prodej přes kapitálový trh jako nejrychlejší a nejprůhlednější řešení.

Ministři se ale přiklonili k plánu na přímý prodej poté, co se na obzoru objevili možní partneři z telekomunikačního sektoru. Podle premiérova poradce Jana Mládka projevily vážný zájem dánská TDC a Swisscom.

Zástupci obou firem se v úterý setkali s premiérem Stanislavem Grossem.

Zájem má i několik finančních investorů. Mezi ně patří například americký Cerberus Capital management. Zájem tohoto fondu potvrdil bývalý provozní šéf Telecomu Bessel Kok.

Kromě fondu Cerberus se o Telecom ucházejí i další zahraniční fondy, mezi nimiž je jeden z největších soukromých fondů světa CVC, Black Stone, ale i místní finanční investoři, například PPF.

, ,