Nový stavební holding se vedle svařování kolejnic zaměří na výstavbu infrastrukturu a pozemních staveb. Ilustrační foto.

Nový stavební holding se vedle svařování kolejnic zaměří na výstavbu infrastrukturu a pozemních staveb. Ilustrační foto. | foto: SSŽ

V Česku vzniká nový obří stavební holding

  • 10
Pardubická společnost Chládek a Tintěra mění organizaci své skupiny, kterou nově zastřeší holdingová firma Enteria. Na počátku dubna tak vyroste mezi tuzemskými stavebníky nový miliardový holding.

Ten bude kontrolovat sedm majetkově provázaných společností převážně ze stavební branže, které za loňský rok utržily celkem 2,3 miliardy korun a zaměstnávají přes 550 pracovníků.

"V posledních dvou letech jsme rostli nakupováním existujících firem a pro takovou strategii se lépe hodí holdingové uspořádání," vysvětluje krok Ondřej Chládek (53), spolumajitel a člen představenstva pardubické firmy Chládek a Tintěra. Z té nová zastřešující společnost Enteria vznikne odštěpením.

Ondřej Chládek, zakladatel pardubické stavební firmy Chládek a Tintěra.

"Cílem je zjednodušit strategické řízení. Enteria by měla ostatním firmám zajišťovat také marketingovou, personální, finanční a právní podporu," dodává Chládek.

Kontrolu nad holdingem bude mít několik fyzických osob, z nichž na seznamu největších akcionářů stojí pět jmen: Libor Joska, Pavel Šťastný, Vlastimil Damašek a pochopitelně Ondřej Chládek s Jaroslavem Tintěrou.

Stavební obr zažal žít z kolejí a silnic
Ti položili základy skupiny firem podnikajících pod jejich jmény v roce 1990, kdy společně odešli z podniku Traťová distance Litoměřice, jenž se staral o koleje Československých drah. Ve dvou lidech založili litoměřickou firmu Chládek a Tintěra.

"Vyrostli jsme na silnicích a kolejích," říká Chládek. Sám se však do státního podniku ještě vrátil a v letech 1995 až 1996 byl na generálním ředitelství šéfem stavební sekce. Pochopitelně se tak vystavil kritice o střetu zájmů. "Prodal jsem tehdy partnerům svůj podíl v litoměřické firmě," říká k tomu dnes.

Od té doby se datuje vznik dvou větví firem, které obě nesou název Chládek a Tintěra. Litoměřickou větev už ovládají jen Jaroslav Tintěra a Vlastimil Damašek a nebude členem nově zakládaného holdingu.

Ten vzniká jen z firem, jež jsou dnes podřízeny pardubické větvi, v níž má Ondřej Chládek přibližně osmnáctiprocentní podíl.

Podle něj stále přibližně polovinu obratu pardubické skupiny tvoří práce spojené s železnicí. Holding bude hrát prim hlavně ve svařování kolejnic. Vedle toho se orientuje na výstavbu infrastruktury a pozemních staveb.

Holding Enteria

Na základech pardubické společnosti Chládek a Tintěra vzniká nový holding Enteria, který bude zastřešovat sedm stavebních firem zaměstnávajících přes 550 lidí. Společnosti Marhold, Regena, Instav Hlinsko, Kvis, Berth, Duchcovská svařovna a pardubická firma Chládek a Tintěra loni utržily 2,3 miliardy korun. Ondřej Chládek (na snímku) bude jedním ze spolumajitelů nového holdingu.