Ústecká Chemopharma je na prodej

  • 3
Slavný výrobce náplastí, ústecká Chemopharma, je na prodej. Správce podniku vyhlásí koncem června dražbu. Výroba i pracovní místa jsou však nyní opět ohrožena, jediným kritériem při dražbě je totiž cena a nový vlastník si s chemičkou může dělat, co chce.

"Hodnota firmy se pohybuje ve stovkách milionů korun, zatím ale stále probíhá oceňování podniku. V pondělí vyhlásíme vyvolávací cenu, dražba se uskuteční na konci června. O známou značku již projevilo zájem asi deset firem," uvedl exekutorský správce Přemysl Jirák.

Současných 260 pracovníků se ale znovu může obávat o práci. Nový majitel, jenž získá budovy, zařízení i pozemky, totiž nebude vázán žádnými podmínkami. "S Chemopharmou si může dělat, co chce. Přišlo by mi ale nelogické, kdyby slavnou výrobu nezachoval," dodává správce Jirák.

 Exekutorský úřad vyhlásil na majetek Chemopharmy kvůli stomilionovému dluhu exekuci 30. března na žádost zahraničního věřitele. Teplárna, jíž Chemopharma dlužila téměř osm milionů korun, jí přestala dodávat páru potřebnou ke spuštění výroby a chemička nevyráběla.

Vedení podniku převzal exekutorský správce Jirák. Jen co usedl do ředitelského křesla, prohlašoval, že obnoví výrobu a ihned podnik prodá. „Podnik má hodnotu, jen když vyrábí,“ vysvětloval. Teď už Chemopharma jede naplno. Po spuštění výroby léčiv již produkuje i náplasti. "Máme tolik zakázek, že vyrábíme i v sobotu a neděli," uvedl odborový předák podniku Jaroslav Bílek.

Za první tři měsíce byli zaměstnanci bez výplat, desítky jich odešly. Dlužné peníze již všichni dostali, za duben ale jen 80 procent mzdy.

,