Unipetrol se hádá s rafinérskou

  • 2
Petrochemický holding Unipetrol nemá už čtvrt roku uzavřenou smlouvu s Českou rafinérskou o cenách, za které nakupuje suroviny pro své dceřiné firmy. Nastavení cen je jedním z klíčových bodů pro to, jak budou jednotlivé součásti holdingu v budoucnu ziskové. Zdlouhavá cenová jednání jsou komplikovaná zejména proto, že Unipetrol prochází privatizací a je jisté, že na jejím konci bude mít Česká rafinérská jiného majitele. Zcela odejde ze skupiny Unipetrolu, který v ní dnes drží 51procentní podíl.

Jednání za Unipetrol už ovlivňuje podnikatel Andrej Babiš, jehož firma Agrofert zvítězila v soutěži o majoritu v Unipetrolu, když za něj vládě nabídla 11,4 miliardy korun. "To, že nejsou dohodnuty předávací ceny, je velký problém," potvrzuje Babiš bez dalších podrobností.

Babiš chce po převzetí Unipetrolu Českou rafinérskou prodat. Nejvážnějším zájemcem je společnost Conoco, která ho podporovala v privatizaci. Conoco spolu s firmami Shell a Agip již od roku 1996 v rafineriích vlastní 49 procent akcií a má nad nimi manažerskou kontrolu.

Ceny, za něž dcery Unipetrolu nakupují suroviny, nastavily již smlouvy, které doprovázely prodej prvního balíku Rafinérské do rukou zahraničních investorů. Smlouvy, které stanovily ceny na tři roky dopředu, byly již tehdy předmětem ostrých debat a ovlivnily i kupní cenu, kterou investoři za podíl v rafineriích dali.

Koncem prosince vypršela druhá tříletá smlouva a dosud nebyla uzavřena nová. Unipetrol tak zatím posílá Rafinérské měsíční zálohové platby za suroviny. Cena se řídí podle situace na trhu a podle několika nezávislých zdrojů je nyní nižší, než kterou zaručoval předchozí tříletý kontrakt. To potvrzuje i mluvčí Rafinérské Jaroslav Růžek.

"Jednání jsou komplikovaná, ale obě strany musí dojít k dohodě," říká mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund. Podle dalších zdrojů z této firmy bude Unipetrol tlačit na snížení předávacích cen.

Nastavení cen bude velmi důležité také pro Agrofert, který Unipetrol kupuje. Členové skupiny Agrofert, jako chemičky Deza a Lovochemie, kupují od dcer Unipetrolu produkci. Nejistota v cenách může však hrát i ve prospěch Agrofertu. Od toho, jakou cenu Unipetrol dohodne, se bude odvíjet suma, za jakou nakonec prodá Rafinérskou Conocu.

Ekonomové ovšem upozorňují, že Babišův Agrofert na cenových vyjednáváních neprodělá, ať dopadnou jakkoliv. "Pokud předávací ceny přikloní ve svůj prospěch Unipetrol, odrazí se to na vyšším zisku Chemopetrolu.

Ten si Agrofert chce nechat. Když naopak ceny budou příznivé pro rafinerie, prodá je za vyšší cenu. Nejistota ohledně cen je škodlivější pro Rafinérskou než pro Unipetrol," říká Lukáš Dufek z Baader Securities.