Citibank

Citibank | foto: Profimedia.cz

Tuzemská Citibank: Bojujeme o peníze

  • 2
Hypoteční krize a personální změny. To jsou dvě největší témata, která v posledních měsících hýbou tuzemskou Citibank, podle žebříčku MF DNES třináctou nejlépe platící firmou v Česku. Mzdové náklady na jednoho zaměstnance se u ní pohybují kolem 84 tisíc korun na měsíc.

Banku přesně půl roku vede Kenneth Quinn, jenž ve funkci vystřídal Pákistánce Javeda Kureishiho. Američan Quinn přišel do Česka v nepříznivé době, kdy začala naplno propukat hypoteční krize v USA, která dosud stála skupinu Citigroup přes osmnáct miliard dolarů.

Finanční ztráta ve Spojených státech má i částečný dopad na tuzemskou pobočku. "Nejsme zasaženi přímo, ale samozřejmě se nás to také dotýká. Musíme soupeřit uvnitř skupiny o kapitál s pobočkami v jiných státech," říká Quinn.

Volné peníze jsou teď podle něho vzácný zdroj a skupina pečlivě zvažuje, do kterých projektů a regionů je „pošle“. „V Česku jsme ale v dobré pozici. Stojí za námi úspěšné výsledky za minulých 16 let,“ dodává Quinn.

Šéfové opouštějí českou pobočku
Ve firmě se za poslední měsíc udály na nejvyšších postech i další změny. Minulý týden odešel z Česka Bert Pijls, dosud ředitel retailového bankovnictví tuzemské Citibank. Podle Quinna povýšil a od tohoto pondělí se stal nejvyšším manažerem Citibank v Británii. "Jsme pyšní, že Bert odchází vést britskou Citibank. Je to velké povýšení," říká Quinn. Banka přitom nemá v Británii příliš silnou pozici, provozuje tam jen tři pobočky, ale vlastní dravou internetovou banku Egg.

Dalším manažerem, který se s českou pobočkou světového gigantu loučí, je Milan Ruttner, jenž sedm let pracoval na nejvyšších pozicích jako personální šéf.

Informaci sice šéf Citibank Quinn potvrdil, ale zatím nechtěl uvést, kam Ruttnerovy kroky dále směřují. Podle informací MF DNES jde o podstatně větší tuzemskou firmu.


. Citibank

Počet zaměstnanců: 822

Citibank, a. s., se specializuje na firmy a bohaté klienty. A právě v oblasti podnikových financí a investičního bankovnictví zaznamenala banka v roce 2006 22procentní nárůst výnosů. Celkově už spravuje aktiva za více než 100 miliard korun. 

Jak si stojí v žebříčku 50 nejlépe platících firem:
12. Accenture 84 090 Kč
13. Citibank 83 791 Kč
14. Roche 83 040 Kč
Pozn.: jde o prům. měsíční mzdové náklady

"Jestli to takhle půjde dál, tak z žebříčku nejlépe platících firem brzy vypadneme," uvedl pro MF DNES zdroj obeznámený ze situací uvnitř banky. Podle něj se kvůli hypoteční krizi šetří - je stop-stav na nabírání nejvyšších manažerů, kteří jsou nahrazováni lidmi zevnitř banky. Ale ti už kvůli úsporám nedosáhnou na tak vysoký plat.

S takovými spekulacemi Quinn nesouhlasí. „Letos budeme stejně jako loni nabírat poměrně dost nových lidí,“ říká. Připouští však, že půjde hlavně o startovní pozice, ponejvíce pro čerstvé absolventy škol.

Citibank také nedávno otevřela nové call centrum v Brně, které se může na zvyšování pracovníků významně podílet. „Nabírat budeme hlavně do distribuce služeb a pracovníky, kteří se budou věnovat drobným klientům,“ dodává k tomu Quinn.