Třinecké železárny. Vysoké pece.

Třinecké železárny. Vysoké pece. | foto: Třinecké železárny

Třinecké železárny 15 let vydělávaly, loni měly ztrátu 732 milionů Kč

  • 3
Na Třinecké železárny dopadla krize. Loni totiž jejich hospodaření poprvé po 15 letech skončilo ve ztrátě, která dosáhla 732 milionů korun. V roce 2008 měla firma zisk 1,2 miliardy. Nepříznivé období se projevilo i na tržbách, které meziročně klesly o třetinu na 24,3 miliardy, uvedla mluvčí železáren Dušana Chreneková.

Podle generálního ředitele společnosti Jiřího Ciencialy byl loňský rok pro společnost nejsložitějším obdobím v její novodobé historii. Hospodaření ovlivnil především meziroční propad poptávky po ocelových výrobcích a jejich prudký propad cen, který byl větší než pokles cen vstupních surovin.

Průměrná cena za tunu hotových produktů se na trhu propadla téměř o třicet procent. Podle Ciencialy sehrály svou roli také problémy v navazujících zpracovatelských odvětvích - strojírenství, stavebnictví či automobilovém průmyslu - a hluboká krize ve finanční sféře.

Třinecké železárny jsou hlavní firmou impéria miliardáře Tomáše Chrenka.

Prostřednictvím firmy Moravia Steel, která vlastní 69,05 procenta akcií, ovládá železárny společně se třemi partnery. Druhým největším akcionářem je firma Finitrading s podílem 16,34 procenta. Americká CMC International drží 11 procent a drobní akcionáři vlastní dohromady 3,6 procenta akcií.