Prezident automobilky Toyota Akio Tojoda se v únoru omlouval americkém Kongresu za nehody způsobené toyotami.

Prezident automobilky Toyota Akio Tojoda se v únoru omlouval americkém Kongresu za nehody způsobené toyotami. | foto: Bloomberg

Toyota se kaje, souhlasí s rekordní pokutou vyměřenou USA

  • 1
Japonská automobilka Toyota Motor se chystá zaplatit rekordní pokutu 16,4 milionu dolarů (přes 300 milionů Kč) vyměřenou americkým úřadem pro bezpečnost. Agentury Reuters a AP o tom informovaly s odvoláním na vládní zdroje. Dohoda má být podepsána dnes.

Pokuta je zatím nejvyšší částkou, jakou kdy americké úřady vyměřily automobilce. Rekordní je proto, že společnost Toyota podle Američanů věděla o problémech s plynovým pedálem u některých vozů již od září, avšak vozy k opravě svolala až v lednu.

Podle amerických zákonů musí automobilky informovat o případném problému u vozů do pěti pracovních dnů od okamžiku, kdy na bezpečností problém přijdou.

Souhlasem s pokutou podle zdroje z úřadu Toyota přijme zodpovědnost za utajování vad a porušení zákonů. Mluvčí Toyoty v Japonsku však agentuře Reuters řekl, že zatím nepadlo závěrečné rozhodnutí, jak bude automobilka reagovat na navrhovanou pokutu od amerických úřadů.

Podle analytiků je ale namístě, aby ji zaplatila. "Když vezmete v úvahu, kolika vozů se potíže týkaly a kolika lidem způsobily problémy, tak je jen správně, když Toyota pokutu zaplatí," citovala agentura AP Dennise Viraga, šéfa michiganské poradenské firmy Automotive Conlsuting Group.

Toyota kvůli problémům s plynovým pedálem svolala k opravě po celém světě více než osm milionů vozů. O víkendu vybídla k prohlídce ve Spojených státech a Kanadě dalších 870 tisíc vozů Sienna kvůli korodujícímu držáku náhradních pneumatik. (viz předchozí článek)

Pokutou od amerických úřadů však problém pro automobilku zřejmě neskončí, protože ještě čelí více než 100 žalobám od běžných spotřebitelů. Rovněž zástupci ministerstva dopravy nevyloučili i další pokuty, napsaly agentury AP a Reuters.