Výhled z televizního vysílače na pražském Žižkově - sídlo O2 na Olšanech

Výhled z televizního vysílače na pražském Žižkově - sídlo O2 na Olšanech | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Telefónica hledá kupce pro českou dceru

  • 38
Zadlužená španělská Telefónica odstartovala prodej své české dcery. Podle tří zdrojů agentury Bloomberg pověřili Španělé investiční bankéře z Goldman Sachs a Société Générale oslovením možných kupců 69procentního podílu, který drží ve společnosti Telefónica Czech Republic.

Na burze má tento podíl v největší domácí telekomunikační společnosti hodnotu 69 miliard korun. Mezi možnými uchazeči budou finanční investoři, popřípadě nový hráč z telekomunikací. Německý Deutsche Telekom a britský Vodafone by totiž zřejmě narazily na limity dané volnou hospodářskou soutěží kvůli svým podílům v českých pobočkách.

Česká i španělská Telefónica odmítly zprávu komentovat. "Je to otázka na naše akcionáře, my to komentovat nebudeme," uvedl mluvčí české Telefóniky Hany Farghali. Zástupci společnosti v mateřském Madridu již před několika týdny pro MF DNES uvedli, že se ke spekulacím o možném odchodu z českého trhu vyjadřovat nebudou.

Španělé koupili podíl v největším tuzemském operátorovi v roce 2005. Privatizovaný Český Telecom společně s podílem v tehdejším Eurotelu ocenili na necelých 83 miliard korun, tedy 502 korun za akcii. Aktuálně se cena akcie na burze pohybuje na 320 korunách. Španělská Telefónica však již získala zpět na dividendách od české dcery 345 Kč na akcii. Akcie vyrostla na pražské burze po zprávě o zahájení prodeje o pět procent.

Telefónica stejně jako další operátoři čelí v posledních letech klesajícím tržbám a maržím. V běhu již je i druhý pokus přivést na trh čtvrtého mobilního operátora.

V půlce roku měla česká Telefónica 5,1 milionu mobilních zákazníků, spravovala 1,4 milionu pevných linek. Její slovenská dcera provozuje 1,4 milionu mobilních čísel.

,