Tatra získala zakázku za 4,5 miliardy Kč. Její dlouholetý šéf Ronald Adams odchází na odpočinek.Ilustrační snímek

Tatra získala zakázku za 4,5 miliardy Kč. Její dlouholetý šéf Ronald Adams odchází na odpočinek.Ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Tatra získala zakázku za 4,5 miliardy korun a loučí se s Adamsem

  • 37
Ronald Adams, generální ředitel společnosti Tatra Trucks, oznámil, že ke konci července přestane působit ve vedení Tatry a odejde do penze. Oznámení přichází krátce poté, co Tatra uzavřela kontrakt na dodávku automobilů a výrobních zařízení do oblasti Blízkého východu za 4,5 miliardy korun.

Tým vedený generálním ředitelem Adamsem pracoval na dojednání tohoto kontraktu téměř tři roky. "Měl jsem velké štěstí, že jsem mohl být malou součástí stotřiašedesátileté historie společnosti Tatra a že jsme spolu, navzdory všem těžkostem a obtížím, vykonali mnoho dobrého," napsal Adams zaměstnancům.

Ronald Adams působil v různých funkcích v Tatře od roku 2001, původně jako zástupce amerických akcionářů Tatry v dozorčí radě společnosti, od roku 2006 pak jako generální ředitel, předseda představenstva a zároveň jeden z akcionářů společnosti. Od převzetí automobilky novými vlastníky na jaře letošního roku vykonával funkci generálního ředitele.

Jeho odchod souvisí s přechodem Tatry k novému vlastníkovi, firmě Tatra Trucks. Odchod Adamse podle mluvčího firmy Andreje Čírtka neznamená faktickou změnu, protože manažérské činnosti v gesci generálního ředitele již po získání podniku novými vlastníky převzali předseda představenstva firmy Petr Rusek odpovědný za obchod a místopředseda představenstva Radek Strouhal odpovědný za finance. "Pan Adams udělal za posledních dvanáct let pro Tatru a její dobré jméno ve světě mnoho a doufáme, že i nadále bude napomáhat v prosazování zájmů Tatry a šíření její značky především v zámoří," uvedl Rusek.

"Můžete si být jisti, že i jako 'penzionovaný' předseda představenstva a generální ředitel Tatry nepřestanu po světě nejen hledat, ale i nacházet lidi, kteří by mohli potřebovat to nejlepší těžké terénní nákladní auto na světě, jakým Tatra je, a že se z nich stále budu snažit dělat zákazníky Tatry," doplnil Adams ve svém dopise.

Adams čelí obvinění z korupce. Na začátku července s ním v Brně začal soud, který zkoumá, zda Adams nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi úplatek až 20 milionů korun (více zde). Ten měl automobilce údajně zajistit zakázku pro armádu. Adams obvinění odmítá.

Barták je obviněný v související kauze, údajně si řekl o úplatek za vyřešení problémů, které měla Tatra při dodávce pro českou armádu. V Bartákově kauze je naopak svědkem Adams, případ se teprve bude projednávat.