Sun chce po Microsoftu miliardu dolarů

  • 11
Softwarová firma Sun Microsystems opět otevřela spor se svým odvěkým rivalem Microsoft o programovací jazyk Java. Sun podle CNN požaduje kompenzaci převyšující miliardu dolarů. Výrobce operačního systému Windows totiž podle firmy používal Javu, jenž umožňuje hladké fungování programů v rámci více operačních systémů a zařízení, v rozporu s pravidly volného trhu.

Sun zatím podle amerického ministerstva spravedlnosti přesně nespecifikoval čeho se Microsoft dopustil a jaké konkrétní škody svému konkurentovi způsobil. Naznačil pouze, že jde o porušení dřívější dohody o zákazu používání jazyka Java v budoucích aplikacích Microsoftu.

Sun si vybojoval 20 milionů dolarů za Javu
Microsoft se už loni 24. ledna dohodl se Sunem, že zaplatí náhradu 20 milionů dolarů za to, že používal jeho programovací jazyk v rozporu s licenčními podmínkami.

Ukončil tak spor trvající od roku 1997. Tehdy jej Sun nařkl z toho, že provádí úpravy technologie Java tak, aby fungovala pouze v programech Microsoft. Kritici obvinili Microsoft z toho, že chtěl ovlivnit situaci na trhu ve svůj prospěch. Spor se nakonec nedostal před soud. Způsob dohodnuté urovnání dokonce umožňuje Microsoftu, aby používal Javu dalších sedm let v produktech, které již existují, tedy například internetovém prohlížeči Explorer. Může ji také zachovat v produktech, které právě procházejí testováním.

"Jsme velmi spokojeni. Urovnání sporu chrání naše zákazníky a existující produkty, protože se jich se nedotkne," vyjádřil spokojenost mluvčí Microsoftu Jim Cullinan.

Sun Microsystems je trvalým rivalem Microsoftu a jedním z těch, kteří pomáhali americké federální vládě v přípravě obžaloby Microsoftu ze zneužití dominantního postavení na trhu.

"Je to úžasně jednoduché: vítězství pro naši licenci a naše zákazníky," komentoval výsledek sporu výkonný ředitel Sunu Scott McNealy. Viceprezidentka Sun Microsystems Patricia Sueltz dodala, že Microsoft trvale není schopen dodržovat pravidla internetu.

Přestože Microsoft spor se svým konkurentem urovnal, jeho budoucí produkty stejně nebudou moci technologii Java používat, upozorňovala agentura Reuters.

,