Aero představilo nový letoun L-39NG za účasti vládní špičky

  • 204
Na pátečním „roll-outu“ společnost Aero Vodochody poprvé představila finální podobu nového letounu L-39NG. Letoun by měl být schopen plnit roli lehkého bitevníku a současně sloužit k plnohodnotnému výcviku pilotů moderních vzdušných sil, uvádí společnost na svých webových stránkách.

Slavnostního představení nového stroje se zúčastnil ministr obrany Lubomír Metnar, premiér Andrej Babiš a další vládní představitelé. Babiš v úvodním projevu vyzdvihl význam společnosti Aero Vodochody pro českou ekonomiku. Dnešní roll-out je podle něj „důkazem, že české firmy jsou schopny vyrábět produkty, jež jsou konkurenceschopné na světových trzích“.

Projekt stroje vychází z původní aerodynamické koncepce letadla L-39 Albatros z dílny Aero Vodochody, které vzniklo v 60. letech.

Aero představilo svůj projekt už před čtyřmi roky, přičemž počítalo se dvěma fázemi vývoje. Během první se měl do již používaných letadel namontovat nový úspornější motor americké výroby a modernější přístrojové vybavení. Tento proces vyvrcholil loni na podzim dokončením letounu označeného L-39CW.

Součástí druhé fáze byl vývoj zbrusu nového letounu, který nese označení L-39NG (Next generation) a sdílí tvary původního Albatrosu. Využívá však soudobé technologie a vybavení.

Pohon nové stíhačky obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů, uvádí výrobce.

L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. 

Prezident Aera Vodochody Giuseppe Giordo označil nový letoun za významný milník českého leteckého průmyslu. „Při vývoji jsme využili dědictví tisíců produktů naší továrny,“ uvedl Giordo. Výrobce plánuje v následujících letech dodat na trh 3 000 těchto letadel.  

Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost Omnipol, která se z 50 procent finančně spolupodílí na vývoji letounu .

„Jsem velmi rád, že společnost Omnipol vstoupila do projektu L-39NG na pozici strategického partnera. Projekt z našeho pohledu přináší oživení českého leteckého průmyslu a je obrovským příslibem pro budoucnost,“ uvedl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

,