Stávka zaměstnanců letecké společnosti Boeing.

Stávka zaměstnanců letecké společnosti Boeing. | foto: Reuters

Stávka v Boeingu ohrožuje další výrobce letadel ve světě

  • 5
Stávka 27 tisíc mechaniků v americké společnosti Boeing přinese potíže i řadě jejích dodavatelů ve světě. Stávka připraví Boeing každým dnem o 100 milionů dolarů. Dnešním dnem vstoupí protest do třetího dne.

Mechanikům se nelíbí návrh kolektivní smlouvy, který od koncernu dostali, ani plány firmy přesunout více pracovních míst na jiné podniky a do ciziny.

Odborový svaz leteckých mechaniků International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) chce po Boeingu i vyšší mzdy a benefity.

Nejvíce se ale obává dikce v kolektivní smlouvě z roku 2002, která dává Boeingu pravomoc zadat jiným firmám práci, kterou nyní dělají členové svazu.

Stávka zaměstnanců letecké společnosti Boeing.

Boeing si rozšířil základnu dodavatelů pro výrobu nového letadla 787 Dreamliner. Budou ho vyrábět podniky po celém světě a závod v americkém Everettu bude Dreamliner pouze montovat. Svaz říká, že koncern od roku 1990 připravil o práci 16 tisíc jeho členů.

Tiskový mluvčí asijské společnosti Fuji Heavy, která vyrábí osobní vozy Subaru, dnes uvedl, že stávka v Boeingu bude mít vliv na její divizi leteckého strojírenství, pokud bude trvat déle než týden. Mitsubishi Heavy se k situaci odmítla vyjádřit, ale Kawasaki Heavy sdělila, že dopad stávky zatím hodnotí.

Stávka zaměstnanců letecké společnosti Boeing.

A aerolinie se obávají, že by protest mohl zpozdit dodávky očekávaných letadel. Singapore Airlines, které si mají začít odebírat dvacítku letadel 787 v roce 2011, nyní s Boeingem jednají o tom, jak se protest těchto dodávek dotkne.

Práce se v Boeingu zastavily v sobotu ráno poté, co IAM ve středu zamítla nabídku koncernu. Další jednání naplánována nejsou. Zastavila se tak produkce letadel 737, 747, 767 a 777 a beztak zpožděný projekt Dreamliner se může proti plánu ještě oddálit.

,