Spor o šéfa Eurotelu odhaluje politické třenice

  • 2
Spor kolem ořezání pravomocí šéfa Eurotelu Terrence Valeského nabírá na obrátkách. Spolu s tím se rozkrývají politické třenice stojící v pozadí sporů Valeského s prvním mužem Českého Telecomu Gabrielem Berdárem.

Poté, co majitel mobilního operátora, státem vlastněný Telecom, odebral Valeskému funkci jednatele Eurotelu, se ve čtvrtek do sporu vložil ministr informatiky Vladimír Mlynář. 

"Jako člen vlády odpovědný za sektor telekomunikací se od tohoto rozhodnutí distancuji, řekl Mlynář. Ministr dodal, že k odvolání nevidí důvod, a ukázal prstem na ty, kdo jsou v dozorčí radě Telecomu podle něj za "padáka" pro Valeského zodpovědní.

"Rozhodla o tom většina zástupců ministerstva vnitra, FNM, ministerstva financí, poradců předsedy vlády a zástupců zaměstnanců Telecomu," uvedl Mlynář.  

Podle analytika Atlantik FT Tomáše Gaťka z dění kolem Telecomu a Eurotelu vyplývá, že existuje několik politických skupin, které mají zájem na různých formách privatizace Telecomu, který chce vláda prodat ještě v tomto volebním období.

"Nejde o spor o způsob privatizace Telecomu, ale o způsob správy státního majetku," reagoval Mlynář na spekulace, podle nichž je za personálními změnami spor mezi ním a lidmi kolem ministra vnitra Stanislava Grosse o vliv na chystaný prodej státní majority v Telecomu. 

Grossova tisková mluvčí Věra Dušková řekla, že ministr vnitra záležitost jako spor nevnímá. "Pan ministr se domnívá, že Mlynář věc kompetentně objasnil, a necítí tak potřebu se dále k věci vyjadřovat," uvedla mluvčí.

Ministr Mlynář chce požádat antimonopolní úřad, aby prozkoumal, zda odvoláním Valeského nebyly porušeny podmínky, za kterých úřad loni ovládnutí Eurotelu Telecomem schválil. Podle Mlynáře provedené personální změny omezují nezávislost Eurotelu.

Šéf antimonopolního úřadu Josef Bednář reagoval, že souhlas s ovládnutím Eurotelu nebyl podmíněn žádnými personálními záležitostmi. Valeski generálním ředitelem Eurotelu zůstává. Nemůže však za firmu podepisovat zásadní dokumenty.

Podle pozorovatelů je tak jen otázkou času, kdy firmu sám opustí nebo bude odvolán i ze své manažerské funkce. Odebráním funkce jednatele ve středu vyvrcholil spor Valeského se šéfem Telecomu Gabrielem Berdárem.

Telecom je dominantní telekomunikační společností s tisíci zaměstnanci. Eurotel se za Valeského působení stal jednou z nejziskovějších firem v Česku. Do loňska stát vlastnil těsnou většinu Eurotelu a firmu spravovali především zahraniční manažeři v čele s Valeským.

Poté, co Telecom převzal plnou kontrolu nad Eurotelem, se ukázalo, že v řadě oblastí si může mateřská firma s dceřinou společností nepříjemně konkurovat.