Výrobce kečupů Heinz odchází z Česka, propustí zde 69 lidí

Výrobce kečupů Heinz odchází z Česka, propustí zde 69 lidí | foto: AP

Kečupářský obr Heinz odchází z Česka, zavře zdejší pobočku

  • 66
Americká potravinářská skupina H.J. Heinz po 16 letech opouští Česko. Firma se rozhodla uzavřít pražskou pobočku, která měla na starost český a slovenský trh. O místo tak přijde přes šedesát lidí, kteří zde pro firmu, již proslavily především kečupy, pracovali.

Své rozhodnutí firma oznámila zaměstnancům a obchodním partnerům ve čtvrtek. Firma má od začátku roku nové vlastníky a prochází řadou změn.

"Po komplexním vyhodnocení, Heinz přichází s novou zjednodušenou organizační strukturou pro své východoevropské aktivity. Bohužel tyto kroky povedou k řadě složitých organizačních změn. Jednou z nich je uzavření pobočky v Praze," uvedl pro MF DNES Peter Boterman, ředitel komunikace společnosti Heinz z evropské centrály v Nizozemsku, pod kterou spadala také česká pobočka.

Šéf českého a slovenského Heinzu Vladimír Polomský konec firmy v Česku komentovat nechtěl. Firma zde zaměstnává především obchodníky, marketingové a finanční manažery. "Je nám líto dopadu, který to bude mít na zaměstnance a jejich rodiny. Heinz zajistí, aby s nimi bylo zacházeno s respektem. Bude jim pochopitelně poskytnuto odstupné a další benefity," uvedl Boterman.

Výrobky tradiční americké společnosti, jejíž historie sahá do 19. století, však z českého trhu pochopitelně nezmizí. Firma pro zdejší region nyní hledá partnera, který bude mít distribuci na starosti.

"Společnost věří v růstový potenciál českého trhu, který ale bude realizovat přes distributora. Právě jsme v procesu výběru nového partnera, který bude Heinz v oblasti reprezentovat," uvedl Boterman. Region, včetně českého a slovenského trhu, bude mít za společnost Heinz na starost nový oblastní manažer, který bude s největší pravděpodobností sedět v Amsterdamu. 

Firma patří k největším výrobcům kečupů a dochucovacích omáček na světě. Zakladatel Henry John Heinz ji nedaleko amerického Pittsburghu, kde má firma své sídlo dodnes, založil v roce 1869. Firma v posledních letech bojuje s řadou problémů a prochází změnami. Ty na začátku letošního roku vyvrcholily změnou majitelů. Polovinu firmy aktuálně vlastní americký miliardář a investor Warren Buffet prostřednictvím své společnosti Berkshire Hathaway. 

Společnost Heinz, která po celém světě zaměstnává přes 32 tisíc lidí, v roce 2012 utržila bezmála 12 miliard dolarů při čistém zisku kolem 900 milionů dolarů. Výsledky české pobočky měly v poslední letech výkyvy. V roce 2011 byla v zisku 18,7 milionu korun, zatímco o rok dříve se propadla do ztráty 22 milionů.