Španělská bankovní jednička chce britskou šestku

  • 1
V Evropě se schyluje k dosud největšímu nadnárodnímu spojení bank. Španělská bankovní jednička Santander Central Hispano nabídla za britskou banku Abbey National 8,5 miliardy liber v hotovosti a akciích. Šestá největší banka na britském trhu s nabídkou souhlasila.

Spojením ústavů by podle Abbey vznikla desátá největší banka na světě z hlediska tržní hodnoty. K více než 38 miliardám eur Santanderu by se připočítalo asi 11 miliard eur Abbey. 

Santander nabídla akcionářům Abbey za jednu akcii britské banky jednu svou akcii plus 31 pencí v hotovosti.

Abbey je druhá na britském trhu hypoték a její hlavní devizou je 741 poboček, obsluhujících 18 milionů zákazníků. Jejich získání by pro Santander znamenalo rychlé zakotvení na britském bankovním trhu a dosud největší akvizici této neustále
expandující banky.

Transakce by byla prvním zahraničním převzetím britské banky od roku 1992, kdy skupina HSBC se sídlem v Hongkongu koupila Midland Bank. Bylo by to přitom vůbec poprvé, kdy by ostrovní ústav koupila banka z evropského kontinentu.

Santander je kromě Španělska aktivní i v dalších zemích Evropy a především v Latinské Americe. Předseda správní rady banky Botin loni řekl, že chce dostat Santander do ligy deseti největších bank světa.