Zakladatel Enronu Kenneth Lay může odpočívat v pokoji, soud ho zprostil viny.

Zakladatel Enronu Kenneth Lay může odpočívat v pokoji, soud ho zprostil viny. | foto: Profimedia.cz

Soud zrušil verdikt nad zesnulým šéfem Enronu

Smrt může být vysvobozením nejen obrazně, ale v případě soudních verdiktů i doslova. Bývalý šéf zkrachovalé společnosti Enron Kenneth Lay se totiž svým úmrtím vyvázal z viny za pád energetického giganta. Ten stál akcionáře 60 miliard dolarů a připravil o práci 4 tisíce lidí.

Enron, kdysi sedmá největší korporace světa, za sebou nechal dluhy v hodnotě 31,8 miliardy dolarů (přes 700 miliard korun).

Kenneth Lay zemřel v červenci, tedy jen dva měsíce poté, co ho soud uznal vinným z několika trestných činů. V září se mělo konat další stání, kde se mělo rozhodnout o konečné výši trestu.

Na zrušení rozsudku nad Layem nakonec můžou doplatit někteří bývalí akcionáři Enronu. Soud totiž přiznal některým poškozeným právo na kompenzaci od vlády, což ale v případě smazání verdiktu nad Layem zřejmě nebude možné provést.

Právníci zemřelého Laye dosáhli zrušení rozsudku díky precedentu z roku 2004. Soud tehdy zrušil rozsudek nad zemřelým odsouzeným a odůvodnil to tím, že zemřelý člověk nemá možnost se pravomocně odvolat.

Kvůli Enronu si trest už odpykává bývalý finanční ředitel, který ve vězení stráví šest let. Další z odsouzených ředitelů - Layův nástupce v křesle generálního ředitele Jefferey Skilling si verdikt vyslechne v pondělí.

,
Témata: Dolar, Enron, Korporace, soud