Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Daniel Beran, MAFRA

Soud zahájil insolvenční řízení s teplárnou United Energy

  • 0
Mostecká teplárna United Energy se ocitla v insolvenčním řízení. Vyhlásil ho Krajský soud v Ústí nad Labem na návrh Litvínovské uhelné ze skupiny Czech Coal. Teplárna jí údajně dluží 119 milionů korun. Mluvčí teplárny kritizuje návrh jako neopodstatněný.

Vyplývá to z insolvenčního rejstříku na www.justice.cz

Podle tiskové mluvčí Czech Coal Gabriely Benešové podepsaly United Energy a Czech Coal (dříve Mostecká uhelná společnost) v roce 2008 kupní smlouvu o prodeji a koupi hnědého uhlí pro loňský rok. "Na základě této dohody dodala Litvínovská uhelná hnědé uhlí v dohodnutém množství, kvalitě, termínu a ceně," říká pro iDNES.cz.

Poté, co Litvínovská uhelná dodávky za listopad a prosinec 2009 vyúčtovala, však podle ní dlužník žádnou z faktur neuhradil. K zaplacení pohledávky nedošlo ani po opakované písemné výzvě ze strany Czech Coal. "Insolvenční řízení je legitimním nástrojem k tomu, abychom naše peníze dostali. Proto jsme tento nástroj využili," doplňuje Benešová.

Podle údajů v insolvenčním rejstříku dluží teplárna 115,9 milionu Kč. Další tři miliony korun činí úroky z prodlení.

Teplárna se brání

Energetický a průmyslový holding (EPH), který teplárnu vlastní, však proti insolvenčnímu návrhu protestuje. "Návrh považujeme za zcela neopodstatněný a zásadně jej odmítáme," uvedl Martin Maňák, mluvčí EPH.

Uplatňovaná pohledávka podle něj zanikla formou započtení. Maňák zdůrazňuje, že Czech Coal dluží za odebrané teplo přibližně 115 milionů Kč, takže se pohledávky překrývají a měly by se navzájem vyrušit. Podle Benešové je ale zápočet nepřijatelný.

Neplatili jsme schválně

Problémy mezi společnostmi trvají od roku 2006, kdy do Czech Coal vstoupil miliardář Pavel Tykač. "Czech Coal nám následně nabídla nové, dvakrát vyšší ceny. Omezovali nám dodávky, vyhrožovali, že je úplně přeruší," říká Maňák pro iDNES.cz. Situace byla podle něj taková, že se United Energy dohodla odběr ukončit a od roku 2010 spolupracuje s novým dodavatelem.

"To, že jsme za uhlí neplatili, byl způsob, jak dluh vykompenzovat," tvrdí Maňák. Do konce roku 2009 byla teplárna na dodávkách uhlí od Czech Coal závislá, ročně odebírala 800 tisíc tun suroviny.

"Problém jsme neřešili soudně, protože jsme byli vydíráni, že přestaneme dostávat uhlí," vysvětluje Maňák. Záměrné neuhrazení faktur označuje za způsob, jak zahladit dluh Czech Coal ve chvíli, kdy byla United Energy závislá na jejich dodávkách.