Vlastimil Argman, generální ředitel Karlovarského porcelánu

Vlastimil Argman, generální ředitel Karlovarského porcelánu | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Soud vyhlásil bankrot na Karlovarský porcelán a Sklo Bohemia

  • 87
Městský soud v Praze vyhlásil bankrot na Karlovarský porcelán a sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Zadlužené firmy patří do skupiny Porcela Plus a Bohemia Crystalex Trading, které jsou od 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu.

"Je dobře, že se insolvenčnímu správci předá podnik za chodu. To bylo cílem společnosti Karlovarský porcelán," řekl iDNES.cz tiskový mluvčí porcelánek Marek Pražák.

V případě Karlovarského porcelánu vybral soud jako konkurzního správce firmu Pro-Konkurs. Věřitelé mají nyní 40 dní na to, aby se přihlásili o své pohledávky.

Karlovarský porcelán tvoří pět závodů, nejstarší z nich v Klášterci přitom vznikl už v roce 1794. Dalšími podniky jsou Nová Role, Chodov, Thun Studio a Concordia. Karlovarský porcelán je největším českým výrobcem užitkového porcelánu.

Městský soud zároveň rozhodl o úpadku sklářského podniku ve Světlé, který je součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading.

Prohlášení úpadku je dalším krokem v insolvenčním řízení, nyní by měl soud ve spolupráci s majiteli a věřiteli rozhodnout o tom, jakým způsobem ho řešit - zda reorganizací, či v konkurzu, uvedla ČTK. O definitivním osudu firem by se mělo rozhodnout do 3 měsíců.

Ve sklárnách ve Světlé pracuje 1 108 lidí a v Karlovarském porcelánu, který si zajistil dodávky surovin do 20. října, celkem 1 800 lidí. Zaměstnanci porcelánky dostali dnes 70 procent mzdy za září. - více čtěte zde