Soud osvobodil šéfy padlé Kreditní banky

  • 14
Celkem čtyřiadvacet dní letos proseděli na lavici obžalovaných čtyři bývalí vrcholoví manažeři Kreditní banky Plzeň. Nakonec je plzeňský krajský soud zprostil obžaloby v plném rozsahu. Neprokázal jim, že v roce 1994 úmyslně přeplatili projekt zadaný společnosti PM-leasing na ozdravení ztrátové leasingové divize a tím banku zbytečně připravili o 168 milionů korun.

Někdejší členové představenstva banky Jiří Novotný, Libor Sadílek a Jan Peterka byli obžalováni z porušování povinností při správě cizího majetku, ředitel leasingové divize Martin Novotný čelil obvinění ze zneužívání informací v obchodním styku.

Podle původního znaleckého posudku měla zakázka pro PM-leasing hodnotu jen tři miliony. "Znalec, který stanovil cenu projektu, vycházel s údajů, které mu poskytl policejní vyšetřovatel a ty nebyly úplné. Cena byla dohodnuta na osm procent z hodnoty vymáhaných pohledávek," řekl předseda senátu Jan Špeta.

"Další přizvaný znalec před soudem prohlásil, že v zahraničí se praktikují ceny až do výše osmdesáti procent. Nebylo prokázáno, že by obžalovaní chtěli úmyslně poškodit banku a že by jí vůbec nějaká škoda vznikla," uvedl předseda senátu Jan Špeta s tím, že Kreditní bance se díky projektu vrátilo přes 700 milionů pohledávek.

Už při závěrečných řečech žalobce hodil před soudní stolici pomyslný bílý ručník. Doporučil soudcům, aby bývalé bankéře zprostili obžaloby. Udělal to, o co obhájci usilovali od začátku kauzy. Šel do procesu s vědomím, že jeho důkazy stojí na hliněných nohách.

"V této kauze bylo nejprve obviněno z trestných činů osm lidí. Čtyři trestní stíhání jsem zastavil ještě před podáním obžaloby. U zbylých čtyř lidí z managementu banky jsem měl pochybnosti, zda jejich postupy byly v souladu se zákonem. Podat obžalobu ovšem byla povinnost. Při dokazování soudem se prokázal opak. Proto jsem sám navrhl jejich zproštění. Nepřemýšlel jsem, zda je to pro mne potupa. Řídil jsem se svědomím. V tomto případu nemělo cenu dělat zastánce obžaloby za každou cenu," řekl státní zástupce František Klička.

V roce 1994 panovaly v leasingové divizi Kreditní banky žalostné poměry. Leasingové smlouvy na desítky kamionů a autobusů, které se brzy ukázaly jako nedobytné, uzavírali odpovědní bankovní úředníci hlavně se spřízněnými dušemi.

Nový management včele s Jiřím Novotným, který šéfoval  bance coby prodloužená ruka největšího akcionáře České pojišťovny, hledal cestu, jak se zbavit břímě nedobytných leasingových úvěrů.

"Proto jsme chtěli situaci v oblasti leasingu řešit, aniž by o tom věděli tito zaměstnanci. To bylo podstatné," řekl Libor Sadílek.

Filozofie byla taková, že banka pohledávky převede na dceřinou společnost cestou zvýšení jejího základního jmění. Pohledávky se touto transakcí změnily v účetnictví banky na akcie.

Projekt dostala PM-leasing, pro kterou pracovala společnost Ekounie. Jejím jednatelem a zároveň ředitelem leasingové divize Kreditní banky byl Martin Novotný, a proto byl podezřelý, že zneužíval informace v neprospěch Kreditní banky.

"Nedovedu si představit, že bychom to neudělali. Jinak by vznikla bance velká škoda. Takto naopak došlo k úspěšnému vyřešení nejvážnějších problémů na úseků leasingu a bance se vrátila část prostředků - majetek za šest set milionů korun," prohlásil Jiří Novotný.

Advokáti obžalovaných byli s verdiktem spokojeni. Peterka si však ještě nemůže oddychnout, protože ho v červnu čeká další soudní jednání. Plzeňský krajský soud se bude tentokrát zabývat opčními smlouvami, jež uzavřel za Kreditní banku.

Kreditní banka Plzeň byla založena v roce 1991. O tři roky později vlastnila 65 procent jejich akcií Česká pojišťovna. Zástupcem pojišťovny v představenstvu byl Jiří Novotný. Několik měsíců byl i generálním ředitelem.

V srpnu 1996 Česká národní banka odebrala Kreditní bance licenci kvůli miliardovým ztrátám. Dnes je banka v likvidaci.

,