Před soudem sedí i zástupci takových firem, jako je například Syner či Geosan.

Před soudem sedí i zástupci takových firem, jako je například Syner či Geosan. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Soud osvobodil majitele Syneru obžalované ze stavební korupce

  • 8
Z rozsáhlé korupční aféry ve stavebnictví vzešli první vítězové. Jsou jimi majitelé firmy Syner Petr Syrovátko a Jiří Urban a její dva zaměstnanci. Podle soudkyně nebylo prokázáno, že by upláceli firmu Tender Plus Group, aby pak získali zakázku na přestavbu liberecké nemocnice, jak jim kladla za vinu obžaloba.

"Nebylo bezpečně prokázáno, že se obžalovaní dopustili trestného činu uplácení. Soud nemá nic, z čeho by bylo možné dovodit místní a časovou souvislost," uvedla soudkyně Iveta Havlíková z Obvodního soudu pro Prahu 4, který případ rozsáhlé stavební korupce rozplétá.

Státní zástupce, který požadoval pro majitele jedné z největších tuzemských stavebních firem podmíněný trest a finanční pokutu, si podle svých slov ponechá lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá.

Čtveřice ze Syneru byla obžalována za poskytnutí úplatku ve výši 315 tisíc korun, kterým podle obžaloby ovlivnili veřejnou soutěž. Peníze putovaly pořadateli soutěže, společnosti Tender Plus Group přes firmu MW Stav, která byla ale jen uměle založena a nevykazovala žádnou činnost.

Přesto vystavila Syneru faktury za 315 tisíc korun za práce, které podle některých svědků vůbec neprovedla. "Soud nepochybuje o tom, že firma MW Stav je fiktivní," dodala Havlíková. Obhájce Oldřich Filip dnes přišel s hypotézou, že za fiktivní firmou mohla stát i konkurence v podobě velkých nadnárodních stavebních firem. Syner je totiž jednou z mála velkých firem, která v Česku zůstala dosud v domácích rukou.

Dnešní rozsudek je prozatím první. Společně s majiteli Syneru je obžalováno dalších patnáct lidí, většinou jednatelů stavebních firem. Nejde přitom o malé hráče. Před soudem kromě Syneru stanul i Geosan, VSB nebo Bostas.

Hlavním obžalovaným je jednatel a majitel firmy Tender Plus Group Radovan Sitař. Ten měl podle obžaloby inkasovat od stavebních firem peníze přes nastrčenou společnost a ovlivňovat výběrové komise, aby veřejnou zakázku získala "platící" firma. O Sitařovi ale soud rozhodne až v následujících měsících.

Čtěte v úterý v MF DNES

Více podrobností o korupční kauze v českém stavebnictví čtěte v úterý MF DNES.

.
,