Montážní linka v mladoboleslavské Škodě Auto. Ilustrační snímek

Montážní linka v mladoboleslavské Škodě Auto. Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Velký odborářský rozvod. Škodováci odchází ze svazu Kovo

  • 104
Odborový svaz Kovo přijde definitivně o svého největšího člena, odborovou organizaci zaměstnanců Škody Auto. Ti odchází podle svých slov kvůli neochotě svaz modernizovat a budou fungovat samostatně. Svaz tak přijde ročně o 12 milionů korun, které dosud odborová organizace Škody Auto posílala.

O odchodu informuje odborářský časopis Škodovácký odborář ve svém posledním čísle. Odchod schválili na svém posledním zasedání předsedové základních organizací. 

"Je to finální důsledek nulové snahy Svazu Kovo splnit alespoň některé požadavky naší organizace na modernizaci a rozvoj odborů," uvádí odboráři ve svém zpravodaji.

Podle šéfa odborů Kovo Josefa Středuly je odchod škodováků oslabením svazu, ale ne zásadním. "Neohrozí nás to, máme kolem sto třiceti tisíc členů," uvedl Středula. Podle něj dosud nemají z Mladé Boleslavi žádnou zprávu o tom, že by oficiálně ze svazu vystoupili. "Očekáváme, že to bude rozhodnutí všech členů, nikoliv jen funkcionářů," dodal Středula.

Odbory ve Škoda Auto sdružují přes dvacet tisíc lidí a patří k nejbohatším odborovým organizacím v zemi. Nejen díky tomu, že členy jsou přes dvě třetiny zaměstnanců Škody Auto, ale i díky nadprůměrným platům v automobilce. Díky tomu, že nebudou odvádět peníze do centrály, slibuje vedení postupné snížení členských příspěvků.

Vztahy mezi centrálou a škodováckou organizací se vyhrotily letos na jaře, obě strany nenašly společnou řeč. "Bude to ještě náročné. Rozhodně chceme i nadále spolupracovat, chceme zůstat otevřenou odborovou organizací, která je solidární s ostatními v České republice. Chceme nadále spolupracovat se svazem. Zároveň se ale také musíme měnit a být moderní, což v členství ve Svazu Kovo již nejde," řekl předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.