Škodě klesl odbyt, stovka lidí se přesune

  • 44
Mladoboleslavská Škoda Auto snižuje výrobu motorů a to se dotkne i zaměstnanců. Podle odborářů chce firma vyrábět jen 610 kusů tříválcových motorů denně oproti plánovanému dvojnásobku. Od května tak bude na půl roku muset přejít více než stovka pracovníků motorárny na jiná místa.

"Tito lidé budou přemístěni na jiné pozice, ovšem existuje nebezpečí, že tam nebudou placeni tak, jako na výrobě motorů," uvedl mluvčí odborové organizace v automobilce Jaromír Cvrček. 

Podle něj odbory bezpodmínečně trvají na tom, aby přesun zaměstnanců byl jen dočasný a lidé se mohli znovu vrátit na svá místa.

"Pracují tady na kvalifikovaných a tedy i dobře honorovaných pozicích, což by náhradní místa nemusela splňovat," dodal Cvrček.

Vedení firmy se k současné situaci nechce vyjadřovat.

"Je to interní záležitost, kterou nebudeme zveřejňovat," uvedl  po poledni mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Snížení výroby tříválcových motorů a převodovek vzniklo menším odběrem koncernu Volkswagen pro další koncernové značky - VW Polo a Seat Ibiza, do nichž se motory montují.

V lednu se vyrábělo takřka tisíc motorů denně, v dubnu už o dvě stě méně a nyní poklesne denní produkce o další dvě stovky. Takto snížená výroba by měla trvat půl roku.

"Rozhodně se nebude propouštět, zdůrazňuji, že propouštění nehrozí," řekl Cvrček, podle něhož budou odbory a firma hledat možnosti, jak pokles výroby a přesun na jiné pozice lidem vykompenzovat, aby změnami neutrpěli.

Jednání o změnách výroby, přesunech personálu a náhradách zatím není podle odborářů definitivní. Další jednání se budou konat v pátek a nejspíš i v následujících dnech.