Bernd Pischetsrieder

Bernd Pischetsrieder - Šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder | foto: Profimedia.cz

Šéf Volkswagenu Pischetsrieder přežil boj o funkci

V čele Volkswagenu, největší evropské automobilky, zůstává i nadále Bernd Pischetsrieder. Dozorčí rada VW mu jednomyslně prodloužila kontrakt do roku 2012. Původně mu měl kontrakt vypršet příští rok, spekulovalo se o jeho odchodu kvůli neshodám se zástupci zaměstnanců.

Rozhodnutí dozorčí rady tak uzavřelo týdny dohadů, které rozpoutalo vyjádření šéfa představenstva Ferdinanda Piecha. Ten v souvislosti s nesouhlasným postojem zaměstnanců označil otázku dalšího působení Pischetsriedera za otevřenou. - více zde

Pischetsrieder, který se funkce ujal v roce 2002, minulý měsíc varoval, že kvůli úspoře nákladů může být ve VW ohroženo až dvacet tisíc pracovních míst.

Volkswagen se potýká s nepříznivými devizovými kurzy a ostrou konkurencí ze strany asijských rivalů. Jeho hlavním problémem však zůstávají enormně vysoké náklady v šesti hlavních továrnách v západním Německu.

Podle odborového předáky automobilky Bernda Osterloha získali zástupci zaměstnanců výměnou za podporu Pischetsriedera záruky zachování pracovních míst a továren.

,