Akcí slev Jiří Řízek přitáhl do ElectroWorldu tisíce lidí. Ilustrační foto.

Akcí slev Jiří Řízek přitáhl do ElectroWorldu tisíce lidí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Šéf ElectroWorldu odchází do Rumunska

  • 9
Generální ředitel řetězce prodejen ElectroWorld a čerstvý padesátník Jiří Řízek stáčí svou kariéru za hranice. Od srpna bude řídit rumunskou síť s elektronikou Flanco. "Neuměl jsem si představit, že bych Electro World opustil, ale ta nabídka mě oslovila," říká Řízek.

"Flanco je operativně větší řetězec (v Rumunsku je dvojka a míří na první místo), má 100 menších prodejen a po mně chtějí, abych společnost restrukturalizoval, zavřel slabší prodejny a celkově připravil na vstup do EU," popisuje své nové manažerské zadání.

K Rumunsku a okolním zemím má podle svých slov vřelý vztah, před příchodem do Electro Worldu měl tři roky ve Philipsu na starosti východní Evropu. "Rumunsko na mě silně zapůsobilo, je to nádherná země a děti už se těší, že za námi budou létat," říká Řízek, který mluví anglicky, německy a rusky.

V minulosti byl hlavním manažerem JVC Czech i obchodním ředitelem Tuzexu a pracoval i jako vedoucí projekční skupiny v Československé televizi. Jeho nástupce, na kterého čeká rozjezd prodeje po internetu a otevírání nových poboček, zatím není známý. Zdá se, že Rumuni sáhli najisto.

Řízek se jako šéf řetězce patřícího britské společnosti Dixons zapsal do nové historie českého obchodu. Když otevřel první Electro World na pražském Zličíně, byly předrevoluční fronty s dekami a termoskami na zahraniční zájezdy s Čedokem pouhým tréninkem.

Tisíce lidí přitáhly neuvěřitelné, až o tisícikoruny nižší ceny. Právě ty přivedly ke krachu konkurenty jako Electrocity a ProTec Mediahall.