Tony Hayward v americkém Kongresu (17. června 2010)

Tony Hayward v americkém Kongresu (17. června 2010) | foto: AP

Šéf BP odejde v říjnu, na cestu si vezme téměř 12 milionů liber

  • 13
Šéf těžebního koncernu BP odpovědného za největší ropnou katastrofu v dějinách Spojených států odejde z vedení firmy. Avšak ne z prázdnou, "na cestu" si Tony Hayward vezme minimálně 11,8 milionu liber, tedy asi 355 milionů Kč, napsal britský list The Times.

O Haywardově odchodu se spekuluje už několik dní. Firma to zatím přiznat nechce. Ve své tiskové zprávě píše, že o žádných změnách ve vedení nebylo s konečnou platností rozhodnuto.

Zdroj z vedení BP ale v pondělí večer pod podmínkou zachování anonymity řekl agentuře AP, že Hayward odejde z čela BP v říjnu. Poté by měl pracovat v ruském podniku TNK-BP.

V médiích se také spekuluje o tom, že Haywarda ve funkci nahradí jeho kolega Robert Dudley.

British Petroleum stojí za havárií ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Únik ropy po havárii plošiny způsobil největší ekologickou katastrofu v dějinách Spojených států.

Firma oficiálně potvrdila zatím jen to, že její správní rada svolala na dnešek schůzku. Co bude jejím obsahem, nesdělila. Podle britských médií se ale na ní bude zabývat mimo jiné Haywardovou budoucností. V minulých dnech Hayward údajně se zbytkem řídícího týmu jednal o podmínkách svého odchodu, včetně kompenzace.

Hayward přijde o akcie

Částka 11,8 milionu liber, kterou si Hayward údajně vyjednal, zahrnuje jak hotovost, tak příspěvky na penzi. The Times tvrdí, že Hayward se vzdá 546 tisíc akciových opcí a až dvou milionů akcií, které dostával v rámci plánu dlouhodobých pobídek. Hodnota těchto cenných papírů se nyní pohybuje kolem osmi milionů liber.

Mluvčí BP zprávu o vyjednané částce označil za fámy a zopakoval, že Hayward zůstává šéfem BP a má podporu širšího vedení. Zdroje blízké BP ale podle agentury Reuters tvrdí, že BP chce, aby Hayward rezignoval. Správní radě vadí, jak Hayward firmu vedl od doby, kdy začaly problémy v Mexickém zálivu. Rezignace by prý mohla být oznámena do dvou dnů.

Dudley už měl vedení BP před třemi lety nadosah, tehdy však dala správní rada přednost právě Haywardovi. Dudley se pohybuje v odvětví těžby ropy už řadu let a v současné době vede tým, jehož úkolem je odstranit škody po úniku ropy.