Letadlo Ryanair

Letadlo Ryanair | foto: Profimedia.cz

Ryanair je v zisku a vůbec poprvé nabídne dividendu

  • 1
Dodatečné poplatky za zavazadla, občerstvení či telefonování na palubě se irskému nízkonákladovému přepravci Ryanairu vyplatily. Jeho hospodaření skončilo ve finančním roce 2010 se ziskem 319 milionů eur (asi 8,1 miliardy Kč). A protože firma očekává zisk i letos, navrhuje vyplatit svou vůbec první dividendu.

Pokud akcionáři na srpnové valné hromadě dividendu schválí, bude to vůbec poprvé od vstupu firmy na burzu v roce 1997, kdy dostanou podíl na zisku za své akcie.

Ryanair v předchozím roce utrpěl svou první ztrátu po 20 letech, teď se ale z problémů dostal dřív než jiné aerolinky. Do loňské ztráty se dostal především kvůli odpisům akcií konkurenta Aer Lingus, které měl ve svém majetku, když se ho snažil převzít. (viz předchozí článek)

Příjmy firmy stouply o dvě procenta na téměř tři miliardy eur a počet přepravených lidí se zvedl o 14 procenta na 66,5 milionu pasažérů.

Výsledek za uplynulý rok je o pár milionů eur lepší, než v průměru očekávali analytici. Ti při svých prognózách vycházeli z managementu firmy, který v dubnu uvedl, že by se měl zisk dostat nad 300 milionů eur.