Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Průvan v dozorčí radě drah: přišli čtyři noví lidé

  • 10
Hospodaření Českých drah už nebude hlídat někdejší ministr bez portfeje Karel Březina. Ministerstvo dopravy dnes přes řídicí výbor vyměnilo v dozorčí radě Českých drah čtyři z devíti členů. Kromě odborářů oproti původním plánům zůstal severomoravský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) a exposlanec Zdeněk Prosek (ODS).

Kvarteto nových členů tvoří úředníci a členové pravicových stran. ODS bude reprezentovat ještě náměstek ministra obrany Michael Hrbata (ODS). Za TOP 09 přichází jako ekonomický odborník Miroslav Nádvorník. Samotné ministerstvo nominovalo dva nestraníky: vrchního ředitele pro evropskou strategii Lukáše Hampla a státního tajemníka Radka Šmerdu. O změně dnes rozhodl řídicí výbor drah.

Kontrolní orgán ČD je už několik týdnů bez svého šéfa, Jaroslav Král rezignoval po svém zaměstnání u Českých drah. Nového si podle předsedy řídicího výboru Radka Šmerdy zvolí dozorčí rada na svém příštím zasedání. Členové dozorčí rady berou za svoji práci 30 tisíc měsíčně, pokud jsou zároveň státními úředníky, tak na ně nemají nárok.