Rewe se díky Plusu stane druhou nejsilnější firmou na českém trhu, která vlastní obchodní řetězce.

Rewe se díky Plusu stane druhou nejsilnější firmou na českém trhu, která vlastní obchodní řetězce. | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Prodejny Plus dostaly povolení ke změně na Penny Markety

  • 39
Antimonopolní úřad schválil převzetí obchodů Plus Discount společností Rewe, která vlastní například Billu, Penny Market nebo diskontní prodejny textilu Kik. Podmínkou převzetí je, aby Rewe odprodala čtyři své prodejny kvůli možné převaze na trhu.

Rewe má nyní v Česku 181 prodejen Billa a 171 prodejen Penny Market. K tomu přikoupila 150 prodejen značky Plus. Převaha na trhu se týká čtyř okresů. Podle antimonopolního úřadu by Rewe mohla porušit hospodářskou soutěž.

Akční leták Penny

Nakupujete rádi v prodejnách Penny?

Aktuální leták Penny Market i všechny nejlepší nabídky z letáků vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Penny Market?

Prodejny Plus se z velké části převlečou za Penny Markety. Billa totiž už loni posílila o téměř stovku Delvit. Nicméně i nyní na ni z Plusů něco zbude. V řadě měst totiž Penny Market leží nedaleko Plusu, a nedává tak smysl mít dva obchody mířící na stejného zákazníka vedle sebe.

Z Plusů bude mít zhruba třicet obchodů. K tomu převezme několik ještě nezapočatých projektů. Dohromady pak bude mít téměř dvě stě prodejen. Už ve smlouvě o prodeji Plusů se Rewe zavázala, že Plusy, které nebude chtít ani Penny, ani Billa, nabídne Kiku.

Zmizí prodejny s uzeninami
Plusy, které se otevíraly v posledních dvou letech, jsou pro Penny Markety moc velké. Mají až 1 200 metrů čtverečních, zatímco Penny si vystačí s 800 metry.

Podle dřívejších informací MF DNES se proto zřejmě zmenší. Kus uříznuté plochy by měl dostat v prvé řadě opět Kik. Ten vstoupil do Česka s levným textilem teprve loni, rychle však expanduje a už má zhruba třicet poboček.

Další Plusy, které si vezme Billa, vyhovují sice velikostí, ale také budou muset projít úpravou. U Plusů je totiž většinou přistavěno řeznictví, ať už firma Procházka, nebo Maso-Uzeniny Novák, a ty Billa nechce. Má totiž v rámci prodejen vlastní pult s uzeninami.

Díky Plusu, který loni vykázal tržby 11,6 miliardy korun, se nyní Rewe stane druhou nejsilnější firmou na českém trhu. S tržbami přes 43 miliard korun předběhne Ahold i Tesco, které o Plus také bojovalo. Větší už je jen německý Schwarz, který má ve svém portfoliu Kaufland a Lidl.

Bude vám na trhu chybět Plus Discount?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 2. září 2008. Anketa je uzavřena.

Ne, nakupuji jinde
Ne, nakupuji jinde 3325
Ano, chodím tam nakupovat
Ano, chodím tam nakupovat 1291
,