Převod knížek jde pomalu

  • 12
Českou spořitelnu čekají největší nápory klientů, kteří si přijdou převést anonymní vkladní knížku na jiný účet a zajistit tak úročení peněz, až po prázdninách. Banka dosud převedla zhruba milion vkladních knížek a potýká se s problémem, že nepřichází tolik klientů, kolik by potřebovala. Denně je banka schopná převést sto tisíc knížek, její kapacita je však prozatím vytížena ani ne ze třetiny.

Od příštího roku jsou přitom vklady na anonymních vkladních knížkách neúročené a finančníci ze spořitelny očekávají, že nápor začne koncem roku. Počátkem minulého týdne vedla banka stále 5,7 milionu anonymních knížek, na kterých je uloženo 84 miliard korun. Od začátku roku se počet knížek snížil zhruba o milion a objem vkladů o 30 miliard korun.

V případě návalu klientů je banka připravena prodloužit pracovní dobu, zavést návštěvní hodiny i o víkendech a nasadit "zálohy" z centrály banky.

"V případě potřeby půjde z centrály na přepážky osmdesát lidí. Jednalo by se o zátěž asi jako o dovolených či chřipkové epidemii, protože celkem na centrále pracuje tři a půl tisíce lidí," uvedla ředitelka úseku lidských zdrojů Alena Wollerová.

Práci na přepážkách si postupně vyzkoušejí i nejvyšší manažeři spořitelny. S nadsázkou o tom někteří hovoří jako o akci "Kuba". Pojmenování vychází z událostí na ostrově svobody, kde Fidel Castro poslal lidi dělat práce, které neodpovídaly jejich kvalifikaci.

Zapracování vrcholových manažerů na přepážkách však nesouvisí výhradně s převodem vkladních knížek. "Chceme, aby lidé z centrály lépe pochopili, o čem je práce na přepážce," řekl generální ředitel spořitelny Jack Stack. Na otázku, kdy půjde za okénko on, vážně odpověděl, že v srpnu jej čeká školení a kontakt s klienty hned poté.

O zrušení vkladních knížek rozhodli zákonodárci počátkem roku a vyhověli tak kritice Evropské unie, že tolerancí anonymních vkladů napomáhá Česká republika praní špinavých peněz. Pokud si klienti nestihnou peníze převést na jiný účet do konce roku, budou si moci od příštího roku peníze vybrat ještě následujících deset let.

"Spořitelna vyplatí peníze oprávněnému majiteli anonymní knížky i po vypršení této lhůty, což platí i u promlčených vkladních knížek," uvedla mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.

Pokud by hrozilo, že kvůli přetrvávajícímu nezájmu klientů zůstanou spořitelně od nového roku mnohamiliardové sumy neúročených peněz, je prý banka připravena iniciovat v parlamentu změnu zákona, která by úroky zajistila. Veškeré náklady na masivní převod účtů, včetně výdajů na reklamu, přesáhnou ve spořitelně 100 milionů korun.