Místopředseda představenstva New World Resources Zdeněk Bakala.

Místopředseda představenstva New World Resources Zdeněk Bakala. | foto: Dan Materna

Pražská burza schválila přijetí akcií majitele OKD

Již za několik týdnů by na pražské burze mohla začít obchodovat nizozemská společnost New World Resources, která je vlastníkem českého producenta uhlí OKD. Dnes její podmíněné přijetí schválil kotační výbor pražské burzy. Emise NWR by měla být zatím největším veřejným úpisem akcií v Česku.

Kromě České republiky by se její akcie měly obchodovat také v Londýně a ve Varšavě. Odhaduje se, že tržní hodnota firmy se pohybuje v řádech desítek miliard korun. Objem upisovaných akcií se odhaduje na 35 miliard korun.

V následujících dnech bude Výbor pro burzovní obchody rozhodovat o základních obchodních parametrech emise. "Na základě zkušeností z obdobných transakcí předpokládám, že NWR bude obchodováno na pražské burze v horizontu několika týdnů," říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Dodává, že vše prozatím probíhá v souladu s harmonogramem, který si společnost společně se svými poradci stanovila. "Rovněž nepochybuji o tom, že emise bude vzhledem ke svému významu zařazena do elitního segmentu SPAD", uvedl Koblic.

V systému SPAD je v současnosti 13 akcií. Akcie NWR by se také měly stát součástí hlavního indexu PX.