Jaderná elektrárna Temelín po rozšíření o dva bloky.

Jaderná elektrárna Temelín po rozšíření o dva bloky.

Podívejte se, jak může vypadat Temelín po rozšíření

  • 367
Vedle čtyř stopadesátimetrových věží mohou do roku 2020 vyrůst v areálu jaderné elektrárny Temelín další čtyři obří "komíny". Energetická společnost ČEZ má první grafický návrh, jak by mohla elektrárna po rozšíření vypadat.

"Je to opravdu jen nástřel, neznamená to, že takhle skutečně bude elektrárna po rozšíření vypadat," řekl iDNES.cz mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. V současnosti probíhá výběr dodavatele ze tří uchazečů a návrh od každého dodavatele podle Kříže vypadá trochu jinak.

Nové věže však nepochybně změní krajinný ráz okolí. Gigantická stavba se připomíná místním obyvatelům už nyní, chladicí věže jsou vidět až ze vzdálenosti 30 kilometrů a pára, která se nad nimi line, až ze vzdálenosti 70 kilometrů. Na plánované dva jaderné bloky bude třeba vystavět čtyři nové věže.

ČEZ tvrdí, že dopady na životní prostředí jsou minimální. Teplota ovzduší v blízkém okolí je kvůli stavbě údajně o desetiny stupně Celsia vyšší a pára nad věžemi vytváří několik minut denně tmavou clonu. "Odpovídá to snížení celkové intenzity slunečního záření asi o 3 až 4 procenta," tvrdí energetická společnost.

Jaderná elektrárna Temelín.

Současná podoba jaderné elektrárny Temelín.

Důvodem dostavby elektrárny je stoupající spotřeba elektrické energie. ČEZ odhaduje, že kapacita elektrárny Temelín by nemusela mezi lety 2015 až 2025 stačit. Spotřeba elektřiny roste i v zahraničí, v roce 2030 by mělo v Evropě chybět 200 tisíc MW elektřiny. Takové množství odpovídá dvěma stům blokům jaderné elektrárny Temelín. Také oba nové bloky mají mít kapacitu 1000 MW.

V současnosti se kromě výběru zájemců na dostavbu Temelína zpracovává i studie dopadů stavby na životní prostředí EIA.

Tendr na dostavbu Temelína vypsal ČEZ 3. srpna 2009, na začátku se přihlásilo dvanáct firem, ale ČEZ si nakonec vybírá ze tří. O tučnou zakázku za zhruba 500 miliard korun se poperou tři zájemci: americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva. Tato cena je však pouze odhadní a zahrnuje i stavbu pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích. ČEZ cenu zakázky z důvodu probíhajícího tendru nemůže sdělit.

"Celý administrativní proces bude trvat zhruba 7 až 8 let. Jde zřejmě o nejnáročnější administrativní proces v rámci EU, například ve Francii trvala administrativní část schvalování jaderné elektrárny Flamanville pouze 2,5 roku," uvedl dříve mluvčí Kříž.