Přebujelá plíseň na rajčatech v benešovském Penny Marketu

Přebujelá plíseň na rajčatech v benešovském Penny Marketu | foto: SZPIiDNES.cz

Penny Market v Benešově prodával hromady plesnivého jídla

  • 434
Tolik plesnivého ovoce a zeleniny v jednom obchodě inspektoři už dlouho neviděli. V prodejně Penny Marketu v Benešově našli celkem 95 balení zkažených hrušek, citronů, jablek, rajčat, mrkví a dalších potravin z Česka i dovozu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila nález v benešovské Čechově ulici za mimořádně velký.

"Přes 20 procent zboží v sekci čerstvého ovoce a zeleniny bylo inspektory označeno jako nevhodné k lidské spotřebě a byl vystaven zákaz uvádění do oběhu," uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Ovoce a zelenina pocházela ze Španělska, Belgie, Maroka a České republiky. Osm druhů nevyhovujícího zboží obchod nabízel jako 1. třídu jakosti.

Podle inspekce byly například přes dvě třetiny balení mrkve viditelně nahnilé a měly být dávno odstraněny z prodejního regálu. Podobně na tom byla balení citronu Paternita, kde bez stopy plísně byla jen polovina zboží, 22 ze 44 balení. V případě mandarinek klementinek byly viditelně plesnivé dvě třetiny balení, celkem 18 z 28 balení na pultu. 

"Kontrola odhalila i nedodržování hygienických požadavků, na podlaze se v úseku pekařských výrobků nacházelo několik kusů prošlého a zplesnivělého pečiva. Nedostatky byly odstraněny na místě personálem prodejny," dodal mluvčí.

Inspekce s obchodníkem zahájí správní řízení o uložení pokuty. "Pokuta se stanovuje vždy individuálně, s přihlédnutím k řadě aspektů: kvalifikace provinění, jeho rozsah, zda bylo zjištění opakované, atd. Zákon umožňuje udělit pokutu do 3 milionů Kč. V tomto případě správní řízení bude teprve zahájeno, návrh výše pokuty ale nepochybně zohlední rozsah zjištěných nedostatků," upřesnil iDNES.cz Kučera.