Točení piva. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Konec spolupráce. Piva Litovel, Zubr ani Holba již v Albertu nenajdete

  • 124
Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích, které tvoří pivovarnickou skupinu PMS Přerov, přestanou od 1. dubna dodávat svá piva do více než tří set supermarketů a hypermarketů Albert. Vedení trojice pivovarů tvrdí, že jsou důvodem ukončení spolupráce s řetězcem nevyvážené obchodní podmínky.

Informaci v pátek získala ČTK z oznámení Pivovaru Litovel, Pivovaru Zubr a Pivovaru Holba, které bylo zveřejněno na sociálních sítích.

„Od 1. dubna již nebude naše pivo v nabídce obchodního řetězce Albert. Stojíme o to, aby pro vás litovelské pivo bylo dostupné v co nejširší prodejní síti, nechceme ale přistupovat na nevyvážené obchodní podmínky. Důležité pro nás vždy bylo, je a bude vařit poctivé pivo z nejkvalitnějších lokálních surovin a prodávat jej za férové ceny,“ uvedlo vedení Pivovaru Litovel.

Nevyváženými obchodními podmínkami zdůvodnilo zastavení dodávek do supermarketů a hypermarketů Albert také vedení Pivovaru Holba z Hanušovic na Šumpersku a přerovského Pivovaru Zubr.

„Stojíme o rozšiřování naší distribuce a chceme, aby naše pivo bylo dostupné pro naše konzumenty v co nejširší prodejní síti. Bohužel ale s obchodním řetězcem Albert jsme nenašli společnou cestu, a z tohoto důvodu od 1. dubna naše pivo v obchodech Albert již nenajdete,“ oznámil Pivovar Zubr.

KVÍZ: Pivo z hor, ale z kterých? Jak ovládáte pivní zeměpis?

Mluvčí společnosti Albert Jiří Mareček řekl, že obchodní řetězec v tuzemských supermarketech a hypermarketech prodává šest desítek značek piv od 19 výrobců a do nabídky nyní zařazuje piva od pěti dalších malých regionálních pivovarů.

„Se všemi těmito pivovary spolupracujeme. S moravskoslezskými pivovary jsme nebyli schopni se dohodnout ani přes velkou snahu a po letech, kdy jsme jejich tři značky zařadili do celonárodní distribuce, budou v našich obchodech chybět,“ komentoval situaci Mareček.

Nechtěli jsme snížit kvalitu, tvrdí pivovary

Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích argumentují tím, že nechtějí slevit z kvality piva, které vyrábějí, a proto na obchodní podmínky prodejen Albert nepřistoupily. Kromě ceny měly pivovary při jednáních se zástupci prodejen Albert výhrady například i k formě podpory marketingu či letákových akcí.

 „Chceme ale ujistit, že pivo Zubr bude nadále možno koupit v ostatních tuzemských i nadnárodních obchodních sítích a řetězcích, nebo nezávislých prodejnách, se kterými se společná dohoda našla,“ uvedl Pivovar Zubr.

Celkový roční výstav trojlístku pivovarů skupiny PMS Přerov je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

,