Zájem o klasické obrazovky vyráběné v Hranicích klesá

Zájem o klasické obrazovky vyráběné v Hranicích klesá | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Philips řeší problémy, propouštět ale nebude

Existenční problémy hranické továrny LG. Philips zatím neohrozí její zaměstnance. Společnost, která při výrobě obrazovek v Hranicích zaměstnává 1300 lidí, přiznala, že letošní rok pro ni není jednoduchý, vyloučila však, že uvažuje o propouštění.

"Nic takového neplánujeme. Neustále sledujeme a hodnotíme situaci na trhu, jíž se dle potřeby přizpůsobujeme, abychom si naši existenci a životaschopnost zachovali i v příštích letech," uvedl tiskový mluvčí hranické továrny Vladan Pěnkava.

Budoucnost druhé největší zahraniční investice v zemi ohrožuje klesající zájem o televize s klasickou obrazovkou, která se jako jediná v Hranicích vyrábí. S touto zprávou přišla korejská firma LG Electronics, která s nizozemským Philipsem hranickou továrnu vlastní a která už s prodejem televizí s klasickou obrazovkou nepočítá. - více zde

"Společnost LG Electronics představuje pouze velmi malou část našich zakázek. Ve skutečnosti jsme v roce 2005 do polské továrny LG Electronics nedodávali žádné naše výrobky,"mírní obavy Pěnkava.

Letošní rok se nevydařil
Hranický Philips má nyní podle něj síť sedmadvaceti zákazníků, a to zejména v Polsku, Maďarsku a Turecku. Mluvčí Philipsu nicméně přiznává: "Rok 2005 je pro nás velmi obtížný. Průmysl se potýká s nadměrnou kapacitou a rapidním klesáním cen." S vedením hranické továrny včera jednali také odboráři.

"Dozvěděli jsme se, že příští rok zůstane počet zaměstnanců stejný a firma se bude snažit vyrábět na všech třech linkách. Jak to bude v dalších letech, ale nevíme. Životnost našeho výrobku je za vrcholem, navíc na trhu je ho přebytek. Vyrábět bude moci jen nejsilnější z konkurentů. Nikdo neví, zda to bude právě naše firma," řekl šéf odborů Martin Sehnálek.

Nevyřešenou zůstává také otázka, zda hranická továrna dostojí svému závazku a do roku 2007 přijme další dva tisíce lidí. Firma to ve smlouvě slíbila státu, který jí poskytl investiční pobídky ve formě dotací, daňových úlev a levných pozemků.

"Hledáme řešení, jak zabezpečit pro Hranice nejlepší budoucnost, a tento proces ještě neskončil. Říkat k tomu něco nyní by bylo jako věštit z křišťálové koule," podotkl Pěnkava.

Kdy budou SuperSlimy, nikdo neví
Ještě před půl rokem vedení firmy slibovalo, že v Hranicích zavede výrobu ultratenkých "SuperSlim" obrazovek schopných konkurovat moderním plochým televizím na bázi krystalů či plazmy. "Nedokážu říct, zda a kdy SuperSlimy do výroby zavedeme," řekl již dříve Pěnkava.

Sehnálek se na záměr dívá skepticky: "SuperSlimy se dělají od března v sesterském závodě ve Francii, nyní v počtu desítek tisíc kusů ročně. To pro Evropu stačí," míní.

Navíc LG Electronics nyní jedná o otevření výrobní továrny v Polsku. Závod v hodnotě 100 milionů dolarů by měl zaměstnat až 3000 osob. Pokud skončí jednání s polskou vládou úspěšně, měla by továrna vyrábět ročně 3,5 milionu televizorů s plochou obrazovkou a 500 tisíc ledniček, napsala agentura Reuters.

Řada českých odborníků na trh s elektronikou se dívá na budoucnost klasických obrazovek skepticky. "Prodej televizorů s těmito obrazovkami ustupuje do pozadí," říká například Jan Adamec z české filiálky Philipsu.