Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MAFRA

Ostravský ArcelorMittal spadl po osmi letech do ztráty

  • 2
Největší tuzemské hutě ArcelorMittal Ostrava, které ovládá indický miliardář Lakšmí Mittal, loni prodělaly 1,1 miliardy korun. Tržby firmy loni propadly téměř o polovinu. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných finančních výkazů za loňský rok.

ArcelorMittal Ostrava (AMO) loni zastavila hospodářská krize. Firma se poprvé od roku 2001 propadla do ztráty a její tržby za prodej vlastních výrobků a služeb spadly na 25,7 miliardy korun.

V roce 2008 se přitom jen za období od dubna do prosince vyšplhaly na 38,7 miliardy a firma za stejné období vydělala šest miliard čistého. Podnik byl v uplynulých letech vysoce výdělečný a jen na účtu nerozděleného zisku má přes čtyřicet miliard. Loni se ale kvůli celkovému propadu hutnictví nevyhnul propouštění a celá skupina zeštíhlila zhruba o tisíc lidí. Dnes i s dcerami zaměstnává kolem devíti tisíc pracovníků.

Majoritní vlastník hutí, největší světová hutnická skupina ArcelorMittal, začal minulý týden s vytěsňováním minoritních akcionářů. Nabídl jim 4 000 korun za akcii, tedy podobnou cenu, za níž dříve koupil podíly v AMO od státu a finanční skupiny PPF. Minoritáři se s cenou nechtějí smířit a chystají protižalobu. Jejich představa o ceně je kolem sedmi tisíc korun za akcii.

Ostravské hutě ve velkém půjčují peníze svému majoritnímu vlastníkovi a nevyplácejí dividendy. Podle auditorů z firmy Deloitte, kteří účetní závěrku AMO ověřovali, měla jen sesterská firma ostravských hutí LNM Technologies půjčeno z Ostravy na konci loňského roku 13,5 miliardy korun.