Oděvní podnik Prostějov.

Oděvní podnik Prostějov. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Oděvní podnik dluží bankám 1,2 miliardy

  • 5
Zadlužený Oděvní podnik Prostějov má dluhy okolo 1,5 miliardy korun a čtyři měsíce na to, aby se rozhodl, jak s nimi naloží, a přesvědčil své dodavatele. Největšími věřiteli jsou tři banky, stovky milionů ale podnik dluží i dodavatelům, kteří firmě přestali věřit a požadují platby v hotovosti.

Největší část dluhu - 1,2 miliardy korun - přiznává management firmy třem bankám - České spořitelně, Citibank a Raiffeisenbank.

Ty budou mít také klíčové slovo při povolení moratoria. "S věřiteli je tento krok předjednán," uklidňuje mediální zástupce podniku Karel Samec. Podle informací MF DNES má se schválením moratoria a zároveň souhlasem s umazáním až poloviny závazků největší problém Raiffeisenbank. Její mluvčí to však odmítl komentovat.

Jarní kolekce není, podnik hází vinu na ateliér

Kromě bank ale dluží OP dalších asi dvě stě milionů korun svým dodavatelům nebo třeba provozovatelům obchodních center, kde má prodejny. Paradoxně právě tyto dluhy mohou firmu položit.

Mimo jiné i proto, že zadlužené firmě se zužuje seznam dodavatelů ochotných prodávat jí materiál. "OP přišel v branži o kredit, je maximálně nedůvěryhodný. Hodně firem mu přestalo dodávat, protože neplatil," popisuje šéf jednoho z dodavatelů, kterému OP dluží několik set tisíc korun. Jméno si nepřeje zveřejnit kvůli probíhajícím jednáním o splátkovém kalendáři. Ti, kteří dál firmě dodávají, požadují zálohy nebo platbu v hotovosti. To prostějovskému podniku komplikuje každodenní práci.

Zřejmě kvůli nedostatku financí dosud firma nepředstavila ani svoji jarní kolekci, která se obvykle předvádí již na začátku podzimu. Podle Samce ji podnik ukáže na prezentaci v březnu. Například loni v únoru už ale předváděl na brněnských módních veletrzích modely na podzim.

Management podniku svádí vinu za zpoždění na ateliér e.daniely. "V červnu společnost zjistila, že návrhy nejsou připraveny, a oslovila proto holandské studio William van Overdijk," popisuje Samec.

Podle Evy Janouškové z ateliéru však OP ukončení spolupráce zdůvodnil financemi. Firma podle ní kolekci zadala na poslední chvíli a po dvou měsících práce, když se začalo šít, spolupráci zrušila.

"Bylo nám řečeno, že pro letní sezonu OP našlo ekonomičtější řešení s tím, že se rozhodnou, budeme-li opět spolupracovat na zimní kolekci," uvedla Janoušková.

Podnik navíc mlží i kolem obvyklé účasti na brněnských módních veletrzích. "Dlouho se rozhodovali, před Vánocemi nám ale oznámili, že se nezúčastní. Důvody byly dva: jejich ekonomická situace a změna zaměření veletrhu, který se začal víc soustřeďovat na kontrakty a méně na koncového spotřebitele," doplňuje manažerka veletrhu Styl Gabriela Vargová. Samec však tvrdí, že o neúčasti ještě není rozhodnuto.

"Teď s účastí počítáme, ale připouštíme možnost, že po zvážení některých argumentů bychom tam nemuseli jít," vyhnul se jasné odpovědi mediální zástupce firmy.

Propouštění z kanceláří, rušení prodejen

Vedení podniku zatím odmítá říct, jak by měla vypadat rychlá restrukturalizace v době moratoria, díky které by podnik přežil. Zveřejnila jen některé dílčí kroky: počítá se s propouštěním administrativních pracovníků a rušit se budou další prodejny společnosti. Původně jich bylo 125, nyní je jich 84. A jejich počet by měl klesnout asi na pětašedesát.