Největší automobilka světa se stará i o sexuální výkonnost pracovníků

Největší automobilka světa se stará i o sexuální výkonnost pracovníků | foto: Profimedia.cz

Největší nákupčí viagry na světě? Ztrátová GM

  • 44
Pod zdravotní péči o zaměstnance se schová leccos. Detroitská automobilka General Motors (GM) se dokonce stará i o sexuální výkonnost svých pracovníků. To ji ročně stojí zhruba 17 milionů dolarů (kolem 400 milionů korun).

Léky proti impotenci jsou podle společnosti GM ukázkou toho, jak obludných rozměrů už nabyla zdravotní péče o zaměstnance. Náklady GM na lékaře a medikamenty se v přepočtu na jedno vyrobené auto vyšplhaly až na půl druhého tisíce dolarů.

"Svěřenců", tedy současných a penzionovaných zaměstnanců, má v současnosti automobilka přes milion a ročně mezi ně rozdělí viagru a podobné povzbuzovače za sedmnáct milionů dolarů.

Šíři péče o zaměstnance určují i odbory
Právo na zaměstnavatelem proplácený lék na erektilní dysfunkci mají pracovníci díky dohodě, kterou s GM uzavřelo odborové sdružení United Auto Workers.

Americká automobilka tak pociťuje, jak nepříjemné mohou být odbory - dokonce je považuje za konkurenční nevýhodu oproti zahraničním automobilkám. Jejich odbory, pokud vůbec nějaké mají, disponují menší silou, čímž zůstávají vztahy zaměstnanec-zaměstnavatel pružnější.

Celkem dělají náklady na zaměstnanecké zdraví v detroitské automobilce 5,6 miliardy ročně, což se lidem ve vedení společnosti zdá v kontextu s desetimiliardovou roční ztrátou příliš. "Budeme se snažit zredukovat platby za zdravotní péči na pět miliard ročně," řekla pro Detroit News mluvčí GM Sharon Baldwinová.

Proč stávkujete? - Neproplácí nám Viagru
Takové škrty se ale téměř vždy setkají s nespokojeností pracovníků, upozorňuje konzultant Jim Sanfilippo ze společnosti AMC. "Jakmile jim jednou takové benefity dáte, dá mnoho práce zase jim je sebrat," upozorňuje expert.

I přes plánované úspory za zdravotní péči však může výrobce viagry být v klidu. Jeho největší zákazník má totiž na každého zaměstnance dva důchodce. Tolik potenciálních vzbouřenců by proto podle Detroit News mělo viagru udržet v sektoru léků hrazených zaměstnavatelem.

"Je jasné, že pro společnost by bylo lepší provést v paletě medikamentů, které proplácíme, určité restrikce. Na toto téma vedeme diskusi s odbory," říká generální ředitel GM Rick Wagoner. "Jsou jisté položky, které lidi budou vždy přitahovat. Každý ví, proč tomu tak je," dodává šéf.

Výroba modrých pilulek vynese ročně farmaceutické společnosti Pfizer 1,65 miliardy dolarů.