Cestovky čelí kritice kvůli účtování poplatků. Ilustrační foto

Cestovky čelí kritice kvůli účtování poplatků. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Největší cestovka hlásí rekordní zisk

  • 22
Pořádání zájezdů není tak nezisková záležitost, jak někdy cestovní kanceláře tvrdí. Největší tuzemská cestovní kancelář Exim Tours loni dál zvýšila svůj náskok před konkurencí. Nejen v počtu klientů, ale i ve výši zisku. Exim Tours loni vydělala 168,5 milionu korun při tržbách 3,32 miliardy.

Ziskovost Eximu několikanásobně předstihla jiné velké cestovky. Například Čedok nebo Fischer hlásí zisk v řádu desítek milionů korun. CK Fischer letos navíc jako první zpochybnila uváděné počty klientů jinými cestovkami. - čtěte České cestovky si vymýšlí údaje o počtech klientů 

Firmě narostl i počet zákazníků, a to o patnáct tisíc na čtvrt milionu. Každý klient tak v průměru do zisku firmy přispěl sedmi sty korunami. "Jsou to již auditované výsledky," uvedl Stanislav Zima z Exim Tours.

V minulosti Exim přitom čelil kritice klientů za některé zájezdy. - čtěte Cestovky účtují klientům třikrát dražší ropu

Podle Exim Tours stojí za růstem i čím dál větší obliba zimních dovolených u moře.

Přibývá Čechů, kteří jezdí například do Egypta či Tuniska, Exim se vrhl i na exotické dovolené. Pro končící zimní sezonu například nově otevřel pobyty ve středoamerickém Salvadoru. Exim tvrdí, že má na trhu exotických dovolených u nás čtvrtinový podíl.

Exim založil v devadesátých letech tuniský podnikatel Ferid Nasr, který je stále jeho polovičním vlastníkem. Firma dříve uváděla, že ji chce koupit německý koncern TUI, k dohodě ale nikdy nedošlo.

Firma působí i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Celkový obrat skupiny dosahuje v přepočtu téměř sedmi miliard korun a je to největší středoevropské uskupení v oboru.

V Česku čeká Exim Tours jako první cestovku soud kvůli oddělování poplatků od ceny zájezdů. Tuto praxi si postupně osvojily prakticky všechny české cestovky, Sdružení obrany spotřebitelů si Exim Tours vybralo i kvůli tomu, že je největší. - více o sporech o poplatky čtěte zde

Poplatky k zájezdům rostou, v březnu Exim oznámil další zvýšení palivové taxy. Růst příplatku je mnohem rychlejší, než skutečně roste cena ropy. Růst Exim Tours je výhodný i pro ČSA, které cestovka pro své charterové lety nejvíce využívá.