Nápojová říše Walmarku se rozroste o Fonteu

  • 1
Třinecká nápojová firma Walmark ovládla svého jihočeského konkurenta, firmu Fontea, která vyrábí limonády ve Veselí nad Lužnicí. Chce tak jednak rozšířit sortiment o stolní vody a zároveň posílit před vstupem České republiky do Evropské unie.

"Zástupci naší společnosti podepsali smlouvy o koupi majoritního podílu ve společnosti Fontea, celou transakci však musí ještě schválit Úřad pro hospodářskou soutěž," řekl generální ředitel Walmarku Tomáš Macura.

"Fontea je dobře vedená společnost s moderními výrobními a logistickými kapacitami a má velmi kvalitní zdroje stolní vody. Očekáváme, že transakce přinese významné synergické efekty," dodal.

Cenu, za niž Walmark většinový podíl ve firmě Fontea koupil, Macura nesdělil.

Fontea vznikla v roce 1991, dnes patří mezi největší české výrobce nealkoholických nápojů. Zaměstnává přes osmdesát lidí, loni její obrat přesáhl 440 milionů korun.

Firma se orientuje především na diskontní výrobky pro velké obchodní řetězce, Walmark jde od loňského roku opačnou cestou.

"Upouštíme od výroby levných produktů pro diskonty a chceme se soustředit hlavně na kvalitní značkové výrobky," řekl strategický šéf Walmarku Valdemar Walach.

Walmark vyrábí limonády a džusy v Třinci a v Českém Těšíně, od loňska má také výrobní závod na Slovensku a obchodní pobočky v několika dalších evropských zemích.

Kromě nápojů se věnuje výrobě vitamínů a potravinových doplňků. Obrat společnosti, která zaměstnává přes 500 lidí, se loni blížil dvěma miliardám korun.

Celá skupina Walmark včetně svých poboček v cizině prodala loni podle předběžných odhadů zboží a služby za 2,75 miliardy korun.