Ropovod, ropa, potrubí. Ilustrační foto.

Ropovod, ropa, potrubí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Moravské naftové doly budou hledat ropu v Rusku

  • 2
Moravské naftové doly koupily většinové podíly v ruských ropných společnostech Nikolajevkaněfť a VostokInvestNěfť, které se zaměřují na vyhledávaní nových ropných ložisek v Uljanovské oblasti. V obou firmách drží společnost 76procentní podíl, sdělil její mluvčí Dan Plovajko.

Podle mluvčího MND Group firma transakcí získala podíly na třech průzkumných licencích, které ruské firmy vlastní. Konkrétně na licencích Marjevskaja, Timirjazevskaja a Novotomyševskaja.

"Konkrétní hodnota investice, která se pohybuje ve stovkách milionů korun, nebyla zveřejněna," dodal Plovajko.

"V MND jsme získali důvěryhodného a profesionálního partnera, který má nejen bohaté zkušenosti v oblasti průzkumu a těžbě, ale i dobře rozumí specifikům ruského trhu,“ pochvaloval si vstup Moravských naftových dolů do obou ruských firem jejich šéf Ponomarjev Aleksej Ivanovič.

Moravské naftové doly

Skupina je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v Česku. Těžbu provádí na 21 těžebních ložiscích s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu denně. Provozuje také podzemní zásobník zemního plynu Uhřice s kapacitou 180 milionů m3.

V posledních letech výrazně expanduje na zahraniční trhy. V současné době komerčně těží plyn v Pákistánu z ložiska Sawan s denní těžbou plynu 10 mil. m3. Drží podíly v dalších průzkumných licencích v Pákistánu, Jemenu, Německu a Rumunsku. Své aktivity rozvíjí také v Rusku a na Ukrajině.

V následujících pěti letech chce zvýšit těžbu ropy a plynu až na desetinásobek při zachování současné těžby na území České republiky.

V roce 2006 vykázala skupina MND konsolidovaný zisk před zdaněním ve výši 2,448 miliardy korun. 


Vrtat se začne v Rusku již letos
Průzkumné práce jsou na všech lokalitách v pokročilé fázi. "Ještě v letošním roce začneme pracovat na prvním průzkumném vrtu na licenci Novotomyševskaja. V následujícím roce pak plánujeme několik dalších vrtů na zbývajících dvou licencích,“ řekla šéfka moskevské pobočky MND Larisa Táborová.

Rusko je tak po Ukrajině další zemí v tomto regionu, kde bude skupina KKCG v následujících letech hledat ropu a zemní plyn. - více zde

"Ruská federace je trhem, kde vidíme velký potenciál pro zahraniční expanzi skupiny MND. Náš tým expertů v moskevské pobočce v současné době analyzuje ještě několik další investičních projektů,“ řekl šéf MND František Komárek.

Celkově chce skupina KKCG v zahraničí investovat více než deset miliard korun.

Skupina KKCG

Skupina spravuje majetek převyšující padesát miliard korun a zaměstnává přes šest a půl tisíce pracovníků. Investuje v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic.

Drží podíly ve více než dvaceti českých a zahraničních společnostech, mezi které patří Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Cestovní kancelář Fischer, ŽDB Group nebo vydavatelství Stanford s tituly Profit a Czech Business Weekly.