Cílový stav v hutích je 6300 zaměstnanců. | foto: Profimedia.cz

Mittal Steel propustí další tisíce lidí

  • 2
Propouštění v největší domácí ocelářská společnosti Mittal Steel Ostrava nekončí. Hutě oznámily, že plánují další mohutné zeštíhlování. Během tří let chce ostravský hutní podnik snížit stavy o 3500 lidí a dostat se na počet 6300 zaměstnanců.

Součástí plánovaného snížení stavu zaměstnanců je letošní odchod 1300 lidí, který už firma oznámila dříve. Ostravský hutní podnik průběžně snižuje počty svých pracovníků od roku 2004.

Podle personálního ředitele Jiřího Gwozdze bude firma díky propouštění životaschopnější a zvýší produktivitu.

"Nyní je produktivita práce 300 tun na zaměstnance, v cílovém roce to bude 500 tun," dodal. Zatímco dosud odcházeli převážně pracovníci ve věku nad 50 let, nyní se záměr firmy dotkne mladších lidí.

Před posledním snižováním počtu zaměstnanců v létě měla huť zhruba 8900 lidí a Vysoké pece Ostrava, které letos s mateřskou firmou fúzují, zaměstnávaly zhruba tisícovku lidí. Zatím není jasné, zda firma bude i potřetí vyplácet tučné odchodné, které naposledy dosáhlo v průměru přes 650 000 korun na zaměstnance.

"Zvažujeme ale možnost cílené rekvalifikace tak, aby zaměstnanci našli uplatnění v regionu, například v automobilovém průmyslu," řekl Gwozdz.

,