Mitsubishi postaví ve Slaném další závod

Japonská společnost Mitsubishi Electric Corporation postaví ve Slaném už druhý závod, a to na výrobu součástek pro řízení automobilů. Investice má podle ministra průmyslu Miroslava Grégra dosáhnout bezmála půl miliardy korun a vytvořit 120 nových míst.

Výroba nového společného závodu s Koyo Seiko s názvem Electric Powersteering Components Europe má začít koncem letošního roku. Na maximální kapacitu se má produkce dostat v roce 2005.

Ročně továrna vyrobí 1,26 milionu elektronických kontrolních jednotek posilovačů řízení a veškerá produkce půjde na export. Firma žádá o poskytnutí investičních pobídek, přičemž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už povolil výjimku ze zákazu veřejné podpory.

Mitsubishi Electric už v tuzemsku působí prostřednictvím s.r.o. Mitsubishi Electric Automotive Czech, která získala investiční pobídky na vybudování závodu na výrobu alternátorů a startérů pro osobní vozy za 32 milionů dolarů. Hlavními odběrateli jsou Suzuki, Honda, Nissan, Mitsubishi, Daimler Chrysler, Volvo, Peugeot, Renault a Ford.