Akcie Unipetrolu patří k nejobchodovatelnějším na pražské burze. Ilustrační foto

Akcie Unipetrolu patří k nejobchodovatelnějším na pražské burze. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Malí akcionáři Unipetrolu se bojí o své peníze

  • 1
Petrochemický kolos Unipetrol, jehož akcie patří k nejobchodovanějším na pražské burze cenných papírů, čelí ostré kritice malých akcionářů. Ti tvrdí, že firmě hrozí "koda velkého rozsahu".

Nizozemská investiční firma MEI oznámila, že podala ČNB podnět k prozkoumání možného porušení zákonů v Paramu, které patří do skupiny Unipetrol.

MEI má v Paramu téměř 15 procent. Unipetrol jako hlavní akcionář a spolu s ním i polský ropný gigant PKN Orlen, jež Unipetrol ze dvou třetin vlastní, jsou podle MEI "nepřípustně" zvýhodňovány na úkor ostatních majitelů a hrozí, že si PKN Orlen "přihraje" domů část lukrativní výroby Parama. Unipetrol to však odmítá.

Na Unipetrol si stěžuje i společnost Goldenfrazil, která má v ropné firmě podíl 3,6 procenta. Ta oznámila, že bude trvat na svolání mimořádné valné hromady, aby získala informace o zamýšlených prodejích firem Spolana a Kaučuk ze skupiny, celkem za více než pět miliard korun. Kupci mají být polské spřízněné firmy Anwil a Dwory, a to i přesto, že v tendrech nenabízely nejvíce peněz.

Unipetrol pochybení odmítá a k valné hromadě nevidí důvod. Goldenfrazil navíc podle něj firmě v pondělí oznámil, že již žádné akcie nemá.

"Akcie jsou jen u správce, na hlasování na valné hromadě je bude mít Goldenfrazil k dispozici," reagoval mluvčí firmy Radek Zeman. Kdo je majitelem Goldenfrazilu ani kdo je nyní správce nesdělil. Spekuluje se však, že jde o společnosti kolem Atlantik FT z říše podnikatele Karla Komárka. Atlantik vedl s majitelem Unipetrolu válku již loni, a  to kvůli nabízené ceně za akcie firmy. Od Goldenfrazilu se však distancuje.

"Atlantik nemá s touto společností žádné vazby," sdělila mluvčí firmy Dagmar Adamcová.

Podíl Atlantiku v Unipetrolu se nicméně letos z původních 6,04 procenta snížil na 3,43 procenta, naopak v minulých dnech získala přes 3 procenta firma I.F.B. v minulosti spřízněná s Atlantikem.

Analytici soudí, že minoritní akcionáři si chtějí válkou s Unipetrolem vybojovat lepší ceny za své akcie. "Chování Unipetrolu při tendrech nebo v Paramu bylo nějak nestandardní. Na ceny akcií to zatím nemá vliv," uvedl Radek Narovec z Wood & Company.