Konsolidovaný zisk Unipetrolu za loňský rok dosáhl 3,4 miliardy korun.

Konsolidovaný zisk Unipetrolu za loňský rok dosáhl 3,4 miliardy korun. | foto: Profimedia.cz

Malí akcionáři chtějí žalovat Unipetrol

  • 12
Petrochemický kolos Unipetrol, největší firma tohoto druhu v Česku, čelí ostré kritice drobných akcionářů. Někteří z nich navíc po páteční mimořádné valné hromadě firmy chystají soudní žaloby. Proti nim stojí polský olejářský gigant PKN Orlen, který ve firmě drží 63 procent akcií.

Minoritní vlastníci Unipetrolu chtěli v pátek prosadit, aby byla do stanov společnosti vrácena povinnost schvalovat strategické plány firmy (včetně prodejů podniků ze skupiny) valnou hromadou. Chtěli také vědět, proč a za kolik chce Unipetrol prodat dvě své firmy – Spolanu a Kaučuk, celkově za pět až šest miliard korun.

"Už jsem zažil hodně valných hromad, ale tohle je opravdu největší fraška," postěžoval si Vladimír Kún, předseda Sdružení malých akcionářů Unipetrolu. Firma podle něj tají informace o svých plánech. "Mám v akciích Unipetrolu obrovské peníze a nechci o ně přijít," dodal s tím, že je připraven firmu za jednání na valné hromadě zažalovat.

Hlavním aktérem valné hromady byla společnost Goldenfrazil, která drží v Unipetrolu 3,58 procenta. Ta předala vedení firmy a majoritnímu akcionáři čtyřicet otázek, na program valné hromady však nebyly přijaty. Řada z nich se týkala právě prodejů Spolany a Kaučuku, ale i hospodaření firmy v loňském roce.

"Minoritní akcionáři byli odříznuti od informací a je zřejmé, že Unipetrol na tom nechce nic měnit," uvedl právní zástupce Goldenfrazilu David Skopal. Firma podle něj teď postoj Unipetrolu analyzuje a zvažuje další postup.

PKN: Unipetrolu se daří
Zástupce PKN Orlen a člen dozorčí rady Unipetrolu Cezary Smorszczewski řekl, že žádné riziko znehodnocení akcií drobných akcionářů nevidí. "Mohu ujistit, že dozorčí rada Unipetrolu prodej společností Spolana a Kaučuk pečlivě sleduje," uvedl.

Vítězná nabídka podle něj bude posouzena nezávislou investiční bankou, soudním znalcem, samotný proces prodeje pak posoudí nezávislý auditor i speciální komise Unipetrolu. "Nevím, co víc máme dělat," zdůraznil.

Hospodaření Unipetrolu je podle Smorszczewského skvělé – za poslední dva roky (pololetí 2006 proti stejnému období 2004) se zvýšil provozní zisk firmy (EBITDA) o 28 procent a hodnota akcií se zdvojnásobila.

Prodej Spolany a Kaučuku se vleče už téměř rok. Po několika měsících vyjednávání dostala exkluzivitu na koupi Spolany dceřiná firma PKN Orlen Anwil. Favoritem na koupi Kaučuku je pak také polská chemička Dwory, se kterou má PKN Orlen v Polsku společný výrobní podnik.

Konsolidovaný zisk Unipetrolu za loňský rok dosáhl 3,4 miliardy korun a byl o osm procent nižší než v předchozím roce. Tržby skupiny dosáhly loni 80,95 miliardy korun, což je meziročně o 14 procent více.